latinica  ћирилица
14/10/2018 |  15:31 ⇒ 15/10/2018 | 08:10 | Autor: RTRS

Makedonci se ponovo izjašnjavaju o promjeni imena

Makedonci se sutra ponovo izjašnjavaju o promjeni imena i ulasku u NATO i Evropsku uniju, iako su rekli "Ne" na referendumu. Vlada Makedonije, uprkos volji građana uputila je prijedlog na glasanje u Parlament. Govori se o velikim pritiscima na poslanike, pa čak i da je Zoran Zaev pridobio 11 poslanika opozicije na svoju stranu.

Јedno "Ne" nije bilo dovoljno, doduše, njihovo "Ne" Zapad je protumačio kao veliku podršku, pa je Angela Merkel uoči glasanja, navela da je prema njenoj ocjeni, makedonski narod podržao sporazum sa Grčkom i da je sada zadatak Sobranja da ga sprovede do kraja.

"Taj sporazum otvara šanse za istorijski dogovor i jačanje dobrosusjedskih odnosa. Pritom se s puta i uklanja jedna važna prepreka za približavanje vaše zemlje EU i NATO", rekla je kancelarka Njemačke Angela Merkel.

Činjenica da je Zaev stavio prijedlog na glasanje, ukazuje da je možda obezbijedio većinu, kaže analitičar Petar Arsovski, pogotovo što su poslanici VMRO-DPMNE ostali na sjednici komisije o tom pitanju, te što su posljednjih dana obje stranke pozivale na ujedinjenje i pomirenje. Smatra da je u toku operacija da se "ispegla" sukob među njima.

"Pa jedna linija o kojoj se priča u javnosti da će se oni usaglastiti oko ugovora međutim, ali da će intevernisati u ustavnim promjenama ubacujući tamo i zabilješke koje ima VMRO-DPMNE, na sadašnje amandmane. Tako da bi tim ova ratifikacija ugovora bila bliže poziciji VMRO-DPMNE, nego SDSM-a i to je nekakv kompromis. Ne zna se, mislim da ćemo to vidjeti na samoj plenarnoj sjednici u ponedjeljak", smatra Arsovski.

Tvrdnje koje su se pojavile u medijima da je vladajući SDSM kupio ili ucijenio 11 poslanika opozcije su spekulacije koje odgovaraju u VMRO-DPMNE koja ostaje pri stavu da nema izmjena Ustava.

"Građani su na referendumu odlučili da se ne mijenja Ustav i dogovor bi bio kapitulantski. Svi ovi prtisci od strane SDSM-a, siguran sam da ih neće pokolebati da glasaju za ustavne izmjene. Članovi komiteta su na sjednici donijeli odluku da nema ustavnih izmjena, tako da su izvjesni prijevremeni izbori", naglasio je
portparol VMRO-DPMNE Dimče Arsovski.

Ako sporazum prođe u Parlamentu, veliko je pitanje i da li će ga prihvatiti građani Makedonije koji su ga bojkotovali. Ako Vmro-dpmne podrži sporazum, slijediće i građani kažu analitičari, ali realnost je da je u ovom trenutku makedonsko društvo duboko podijeljeno.

"Oni su već podijeljeni po tom pitanju i te političke tenzije će ostati, ali sadašnji razvoj situacije pokazuje da je moguće da dođe do pomirenja nakon postizanja dogovora. Do tada društvo ostaje potpuno podijeljeno", smatra politički ančitičar Petar Arsovski.

Bojkot referenudma bila je prva pobjeda opozicije od pada Gruevskog koja sada očekuje poraz SDSM-a ako dođe do prijevremenih izbora.