latinica  ћирилица
14/10/2018 |  11:22 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Bijeljina dobila prvo profesionalno pozorište "Semberiju"

Nakon nekoliko godina iščekivanja i mnogobrojnih inicijativa, grad Bijeljina je dobio prvi profesionalni teatar - Gradsko pozorište “Semberija”. Nova ustanova kulture finansiraće se iz gradskog budžeta, i u prvoj godini će imati na raspolaganju 150 hiljada maraka.

Gradsko pozorište u Bijeljini zvanično će početi s radom januara 2019. godine kada je i prva pozorišna sezona, gdje će moći da uživa i velika i mala publika u dječjm predstavama, ali i kamernim i cjelovečernjim.

"Mislim da ćemo krenuti sa dječijom predstavom negdje u februaru, onda možda u martu kamerna, dok za ovu cjelovečernju treba malo više vremena i ona će možda biti u septembru. Za početak ćemo se bazirati na razmjeni predstava", istakao je direktor pozorišta Ivan Petrović.

Plan za prvu godinu funkcionisanja je skroman, a na raspolaganju upravi pozorišta biće 150 hiljada maraka, koliko je obećano da će biti izdvojeno iz gradskog budžeta.

"Najveći dio tog novca će otići na plate zaposlenih, a jedan dio će biti upotrebljen za pravljenje predstava, jer mi nemamo za sada fundus, ni kostime ni scenografiju, sve to treba da se nabavlja vremenom. Mi se nećemo oslanjati samo na budžet grada Bijeljine, jer ćemo tražiti sponzorstva i donacije, a obraćaćemo se i ministarstvima", dodaje Petrović.

Brojnost i raznovrsnost kadra u pozorištu biće birano na osnovu repertoarsko-programske koncepcije koju će donijeti nadležni umjetnički organi pozorišta. Vjerovatno će taj broj, za početak biti pet-šest umjetnika, pretežno glumaca.

Sjedište Gradskog pozorište “Semberija” je u zgradi Centra za kulturu.