latinica  ћирилица
13/10/2018 |  21:58 ⇒ 14/10/2018 | 12:37 | Autor: SRNA

"Zahvaljujući Dučiću kultura shvaćena kao važna razvojna šansa"

U Kulturnom centru u Trebinju večeras je u okviru 51. "Dučićevih večeri poezije" održana svečana akademija "Kod kneza na balu", tradicionalna svetkovina stiha posvećenog najznamenitijem Trebinjcu, pjesniku Јovanu Dučiću.

U pozdravnoj besjedi u ime domaćina, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da je ovaj grad, zahvaljujući i Dučiću, danas na dobrom putu da u širim evropskim okvirima predstavlja mjesto koje je izazovno i u okviru kulturnog menadžmenta izuzetno atraktivno i konkurentno.

Petrović je naveo da je koncept, koji je u razvojne planove stavio kulturu, u Trebinju primijenjen kroz projekat "Trebinje-grad kulture", čime su oborene sve ranije teze da se ulažući u tu oblast samo gube vrijeme, novac i razvojni tempo.

Petrović, koji je i predsjednik Savjeta "Dučićevih večeri poezije", istakao je da Trebinje kroz kulturu doživljava urbani i turistički razvoj, što dokazuju činjenice da se vodi računa i o najmanjem komunalnom projektu, koji su direktna investicija u razvoj i za koje troškovni parametri ne postoje.

"Niko sa sigurnišću ne može da predvidi kakav razvojni tempo možemo da očekujemo u narednom periodu, jer su naši kapitalni projekti u turizmu od Trebinja napravili grad koji je spoznao, oblikovao i brojnim poslovnim ljudima ponudio nove mogućnosti i još veće izazove", ocijenio je Petrović.

Profesor Boško Suvajdžić u besjedi je naveo da Dučićevo djelo, pa i ove večeri poezije u Trebinju, predstavlja fino, filigransko tkanje koje jednom narodu i njegovoj istoriji obezbjeđuje dubinu kulturnog pamćenja.

"Bez te dubine kulturnog pamćenja - nisu mogući ni narod ni njegova istorija", poručio je Suvajdžić.

U umjetničkom programu svečane akademije nastupili su Hor Akademskog kulturno-umetničkog društva "Lola" iz Beograda, dramski umjetnici Biljana Đurović i Nebojša Kundačina, vokalni i solisti baleta Aleksandra Stamenković, Snežana Berić, Bojana Žegarac i Milan Rus, uz klavirsku pratnju Nevene Živković i domaći duet Božidar Vučur i Marija Ninković.

U Hercegovačkoj Gračanici sutra će biti služeni Sveta liturgija i pomen Јovanu Dučiću.

Na pjesničkoj večeri "Na Dučićevom putu", u završnom programu manifestacije, od 19.00 časova u pozorišnoj sali Kulturnog centra svoje stihove kazivaće pjesnici Miroslav Maksimović, Đorđo Sladoje, Petar Matović, Radmila Lazić, Ilija Lakušić, Vlasta Mladenović, Đorđe Nešić, Predrag Bjelošević, Miomir Јovanović, Novica Đurić, Olgica Cice, Dragomir Ćulafić, Boško Suvajdžić i Novica Telebak.