latinica  ћирилица
13/10/2018 |  17:59 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Održani 11. Dani glamočkog krompira

I ove godine, u Glamoču održana je manifestacija „Dani glamočkog krompira“, jedanaesta po redu. Osim izložbeno-prodajnog karaktera, imala je i svoj takmičarski dio.

Srpski povratnici u opštinu Glamoč, pretežno se bave poljoprivredom. Uzgoj krompira, samo je jedna stavka koja doprinosi njihovoj egzistenciji, a ovogodišnjim prinosom kažu da su zadovoljni, baš kao i samom manifestacijom.

"Glamočki krompir je naš brend, od njega danas mnogi Glamočani žive jer nemaju drugih izvora prihoda", ističe Đoko Mrđa iz sela Prijani kod Glamoča.

 Dani glamočkog krompira, ove godine, okupili su 25 učesnika.

"U početku je bilo malo izlagača, bilo je i malo naroda, međutim sad je to dobilo masovnost. Ovo je 11 manifestacija po redu što je poprilična tradicija. Dosta ljudi dolazi da vide šta mi to proizvodimo i, naravno, da sklopimo posao", kaže izlagač Ilija Radoja iz Glamoča.

Manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera imala je i svoj takmičarski dio. U konkurenciji za najveći krompir, našao se i ovaj, koji teži više od dva kilograma. Birani su najljepši štand, ali i najukusnija pita. Svoje kulinarske sposobnosti, u saradnji sa mentorima, pokazali su i učenici osnovne i srednje škole u Glamoču koji su ponudili svoje delicije - pite, njoke, valjuške, tortu, kolač od krompira i razne ukrase od krompira.

Cijene krompira u Glamoču kreću se od pola marke do 75 feninga, dok na štandovima širom Srpske glamočki brend dostiže cijenu i do jedne marke.

Ove godine manifestacija se prvi put traje dva dana.

"Veliki je broj izlagača i veliki broj posjetitelja, što zasigurno govori da je ova manifestacija već odavno prerasla u tradiciju", kaže Nebojša Radivojša, načelnik opštine Glamoč.

Cilj manifestacije je povezivanje proizvođača, plasman proizvoda, ali i promocija glamočkog autohtonog brenda, po kojem je ova opština na daleko poznata.