latinica  ћирилица
12/10/2018 |  17:59 | Autor: SRNA

Sobotka: Zapadni Balkan da bude u fokusu spoljne politike EU

Spoljna politika EU u fokusu mora imati zapadni Balkan, rekao je predsjednik Nacionalnog savjeta Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka i predložio sveobuhvatnu ekonomsku integraciju ovog regiona u EU prije punopravnog članstva u Uniji.

Sobotka je ovo rekao u obraćanju na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku i zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku u Beču na kojoj je učestvovala i delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

U raspravi o evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, predsjednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister predstavio je i analizirao trenutno stanje procesa integracija zemalja regiona u EU.

Parlamentarci iz zemalja članica EU upozorili su na negativan uticaj odugovlačenja procesa pristupanja Uniji zemalja zapadnog Balkana.

Kako su naglasili, odugovlačenje može proizvesti zamor i otpor kod stanovnika zemalja zapadnog Balkana, ali i otvoriti prostor drugim zemljama da u ovom regionu jačaju svoj ekonomski i politički uticaj.

Veliku pažnju učesnika konferencije privukla je i diskusija člana Evropskog parlamenta Eduarda Kukana koji je u govoru podsjetio na "punoljetstvo" evropske perspektive regiona, ozvaničene na samitu u Solunu.

On je rekao da je region u tolikoj mjeri povezan da najviše smisla ima njegovo zajedničko uključenje u EU.

U raspravi o migracijama i zaštiti spoljnih granica EU, učesnici konferencije istakli su potrebu intenziviranja angažmana EU u konfliktu u Ukrajini i Siriji, kao i potrebu eliminisanja uzroka migracija, kao što su oružani konflikti, siromaštvo i klimatske promjene.

Na konferenciji je predstavljen i dosadašnji rad Fronteksa, a u radu konferencije, putem video-linka, učestvovala je i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.