latinica  ћирилица
12/10/2018 |  12:31 ⇒ 14:00 | Autor: RTRS

Oktobarski pravnički dani, korisno savjetovanje za rad institucija

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović istakao je danas u Banjaluci da su "Oktobarski pravnički dani" uspješno i korisno savjetovanje za rad institucija, a najbolji primjer je Ministarstvo pravde Srpske koje je predložilo više zakona nego ministarstva pravde u Federaciji BiH i na nivou BiH.
Anton Kasipović - Foto: RTRS
Anton KasipovićFoto: RTRS

"Broj zakona koje je Ministarstvo pravde Srpske predložilo Vladi i Narodnoj skupštini daleko prevazilazi zbir zakona koje su naše kolege predložile u FBiH i na nivou BiH. To pokazuje koliki značaj ima i ovo savjetovanje za naš kvalitetan i uspješan rad", rekao je Kasipović u obraćanju na otvaranju savjetovanja.

Predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske Rajko Kuzmanović naglasio je da je ovo udruženje od izuzetnog značaja za razvoj prava i pravnog poretka u Republici Srpskoj.

Kuzmanović smatra da u BiH postoje ogromni problemi u djelovanju i funkcionisanju pravnog sistema i poretka, radi čega je teško konstituisati kvalitetne pravosudne institucije.

"U BiH danas imamo pet različitih pravnih sistema, od određenih elemenata sistema iz bivše Јugoslavije, socijalističke BiH, zatim pravni sistem Republike Srpske, FBiH, onaj koji se odnosi na EU. Za svakog pravnika je veoma teško da se snađe u takvom sistemu", rekao je Kuzmanović.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Željko Mirjanić kaže da je ovo 15. savjetovanje pravnika, što je od izuzetnog značaja i za Pravni fakultet.

"`Oktobarski pravnički dani` okupljaju ugledne pravnike i stručnjake iz zemalja bivše Јugoslavije, ali i Evrope. Savjetovanje se potvrđuje kao oblik stalnog obrazovanja pravnika u pravosuđu, upravi, advokaturi, privredi, društvenim djelatnostima i ostalim oblastima života i rada", rekao je Mirjanić.

Savjetovanju prisustvuju ugledni pravnici i stručnjaci iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i EU.