latinica  ћирилица
11/10/2018 |  19:10 ⇒ 22:39 | Autor: RTRS

Srpskih stranaka ponovo nema u Parlamentu FBiH

CIK je obradila 95,57 odsto glasova za Parlament FBiH. Zasad Srpska lista nije osvojila nijedan poslanički mandat, a teško i da će. Bošnjački korpus predvođen SDA, a podržan tzv. građanskim partijama odlučivaće i o srpskim predstavnicima u federalnoj vlasti. I to zbog formalnog sprovođenja ustavnih odredbi o konstitutivnosti tri naroda.

U 7 od 12 izbornih jedinica Federacije BiH nema Srpske liste.

Nada da će u federalnom Predstavničkom domu imati makar jednog poslanika i dalje u izbornoj jedinici 12, gdje je Srpska lista osvojila 2.795 glasova ili 12,9 odsto. Možda bi se to i dogodilo da nije izostala sloga - Srpska napredna stranka odnijela je 754 glasa, nedovoljnih za vlastito pozicioniranje.

U preostale četiri izborne jedinice, uloga srpskog biračkog tijela zaista se svodi na nivo statističke greške.

I izbori su potvrdili, Srbi ne samo politički, nego i biološki, izumiru u Federaciji BiH.

"Sve to govori da je na sceni etničko čišćenje čiji su protagonisti najodgovorniji ljudi za povratak i ostanak, a to su Semiha Borovac, ministarka za ljudska prava BiH i entitetski ministri Romić i Čordaš", ističe Drago Kovač, kandidat Srpske liste za Skupštinu BPK.

Povratak je onemogućen, ali i ostanak i opstanak rijetkih srpskih povratnika. Bojazan da će srpske nacionalne interese u FBiH ponovo braniti podobni i to i po osnovu pripadnosti u tzv. Armiji BiH ili HVO-u, pogubna je za Milu Marčetu, delegata nikada popunjenog Kluba Srba u federalnom Domu naroda.

"Ako nema Srpske liste u Predstavničkom domu FBiH, nema nas ni u Vladi, tako da je to kao i do sada - povratnička populacija ugrožena je 100 odsto. Republika Srpska je najviše multietnički prostor u BiH, a FBiH je ekonomski i politički očišćena od Srba", naglašava Mile Marčeta, delegat u Klubu Srba Parlamenta FBiH.

Značajan politički uticaj Srpske liste u FBiH bilo je teško i očekivati, ali bolji rezultat bio je očekivan njenim formiranjem, bar u Livanjskom kantonu. Zašto je izostao?

"I ovoga puta pokazalo se srpsko nejedinstvo kao glavni razlog zašto nismo u toj izbornoj jedinici uspjeli da izaberemo svog predstavnika. Insistirali smo da zajedno nastupimo SNP i NDP, nisu prihvatili, izašli su samostalno i to se  pokazalo pogubno", pojašnjava Drago Kovač, kandidat Srpske liste za Skupštinu BPK.

Ništa novo - jer i dosad su Klub Srba popunjavali SDP-ovi podanici, poput Slaviše Šućura, "zlatnog ljiljana", ili Predraga Kojovića, predsjednika Naše stranke, koji je još 2013. godine od Djeda Mraza tražio da nas poštedi priča o otcjepljenju Republike Srpske, a danas je SNSD svrstao u nacionalističke partije, s kojima, kaže, neće u koaliciju.

Na takvima, dakle ostaju nacionalni interesi i prava Srba u Federaciji BiH.