latinica  ћирилица
10/10/2018 |  09:50 ⇒ 09:50 | Autor: SRNA

Beograd traži zaštitu 44 svetinje i spomenika na Kosmetu

U planu koji je poslala evropskim posrednicima u dijalogu sa samoproglašenim Kosovom, Srbija zahtijeva, između ostalog, zaštitu 44 svetinje i spomenika u južnoj srpskoj pokrajini, saznaju "Večernje novosti".
Manastir Visoki Dečani (Foto: Flickr/Babak Fakhamzadeh) -
Manastir Visoki Dečani (Foto: Flickr/Babak Fakhamzadeh)

Glavni zahtjevi su da budu pružene garancije Srpskoj pravoslavnoj crkvi da ima puno pravo raspolaganja svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom, da na neograničen period zadrži pravni režim zaštite za 44 objekta koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i vjerske baštine, kao i da njen položaj bude priznat na Kosovu i Metohiji.

List navodi da specijalne zaštitne zone srpske baštine čine manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija, Banjska, ali i drugi hramovi i crkve u Gnjilanu, Štrpcu, Srbici, Klini i Orahovcu.

Tu su zatim srednjovjekovni most Vojinovića u Vučitrnu, spomenik Gazimestan, tvrđava Zvečan, srednjovjekovni grad Novo Brdo, kao i selo Velika Hoča.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da Srbija ne samo da godinama govori da je neophodno da se u briselskom dijalogu razmatra i pitanje položaja srpske kulturne i duhovne baštine na Kosmetu, već da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zvaničnicima EU predočio konkretan plan koji Srpskoj pravoslavnoj crkvi garantuje apsolutnu zaštitu.

"Zato su neopravdane i nedobronamerne kritike onih koji tvrde da Srbija ništa dosad nije učinila kako bi se zaštitile naše svetinje na Kosmetu, a naročito je štetno kada takve optužbe dolaze od pojedinaca iz Crkve", naveo je Đurić.

On je podsjetio da je Vučić u avgustu najavio da će Srbija insistirati na odnosu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i formiranju zaštićenih zona, a po planu koji je bio ranije predviđen Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.