latinica  ћирилица
09/10/2018 |  10:45 ⇒ 10:59 | Autor: SRNA

Na području Like počela ekshumacija Srba stradalih u "Oluji"

Predstavnici Hrvatske danas su na području Ličko-senjske županije počeli ekshumaciju iz preostalih registrovanih grobnih mjesta na kojima su pokopani posmrtni ostaci Srba stradalih u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", saopšteno je iz Komisije Vlade Srbije za nestala lica.
Ekshumacija - Foto: ilustracija
EkshumacijaFoto: ilustracija

Očekuje se da će ekshumacije na ovom području trajati dva radna dana i od svih posmrtnih ostataka biće uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize, navodi se u saopštenju.

Nadležni organi Hrvatske, nakon pauze od dvije godine, nastavljaju proces ekshumacije koji je započeo 2001. godine.

Do sada je u regionu Like ekshumirano 240 lica i to na groblju u Gračacu 155, Korenici 27, a nakon toga proces je nastavljen tek u oktobru 2006. godine, ekshumacijom posmrtnih ostataka 58 žrtava na lokaciji Žitnik kod Gospića.

U ovom regionu od ukupnog broja ekshumiranih, 177 lica je identifikovano i predato porodicama.

Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za porodice nestalih koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane svoje najbliže, navodi se u saopštenju.

Prema ranije saopštenim podacima Komesarijata Srbije za izbjeglice i migracije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" protjerano je više od 200.000 krajiških Srba, dok je više od 2.000 izgubilo život ili se vodi kao nestalo.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim bježale u Srbiju i BiH.