latinica  ћирилица
09/10/2018 |  10:44 | Autor: SRNA

Bramerc u dvodnevnoj posjeti Zagrebu

Glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove /MMKS/ Serž Bramerc boraviće u Zagrebu 9. i 10. oktobra u okviru priprema za redovni šestomjesečni izvještaj Savjetu bezbjednosti UN, saopšteno je danas iz Mehanizma.
Serž Bramerc (foto:  N1) -
Serž Bramerc (foto: N1)

Bramerc će se sastati sa ministrom pravde Draženom Bošnjakovićem i državnim tužiocem Draženom Јelenićem radi razgovora o procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj i regionalnoj sudskoj saradnji u vezi sa slučajevima ratnih zločina, navodi se u saopštenju.

Bramer će predstaviti i novi projekat intenziviranja potrage za nestalima u sukobima korištenjem dokaza koje posjeduje Kancelarija tužilaštva na više od devet miliona stranica i iz ostalih izvora informacija.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Međunardnim komitetom Crvenog krsta, dodaje se u tekstu.

Bramerc će tokom dana učestvovati i u radu konferencije "Pravda poslije Haga", čiji je domaćin organizacija "Dokumenta - suočavanje sa prošlošću" i koja ima podršku Srpskog narodnog vijeća i Cntra za tranzicionu pravdu SENSE, navodi se u saopštenju.

Glavni tužilac će se, zajedno sa tužiocima iz regiona, baviti pitanjem "razloga za usporavanje i mogućim ubrzavanjem istraga", napominje MMKS.

Očekuje se da će Bramerc predstaviti svoj sljedeći izvještaj pred Savjetom bezbjednosti UN oko 11. decembra 2018. godine.