latinica  ћирилица
08/10/2018 |  16:33 ⇒ 16:38 | Autor: SRNA

Kina donirala 2.000 knjiga Konfucijevom institutu u Banjaluci

Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci danas je uručeno oko 2.000 knjiga koje je ovoj ustanovi doniralo Ministarstvo prosvjete Kine i sjedište svih Konfucijevih instituta Hanbana.
Kina donirala knjige Konfucijevom institutu u Banjaluci - Foto: SRNA
Kina donirala knjige Konfucijevom institutu u BanjaluciFoto: SRNA

Prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović rekao je da donacija ima za cilj da dodatno učvrsti saradnju Konfucijevog instituta i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, koja će biti realizovana putem upoznavanja zainteresovanih nastavnika, saradnika i studenata o publikacijama koje dolaze iz Kine.

Direktor Konfucijevog instituta u Banjaluci Ljiljana Stević istakla je da je donacija veoma značajna za Konfucijev institut i za Univerzitet u Banjaluci, jer će, naglasila je, omogućiti studentima da imaju dodatnu literaturu uz pomoć koje mogu da bliže upoznaju kinesku kulturu, istoriju i tradiciju.

Ona je navela i da su naslovi uglavnom pisani dvojezično na kineskom i engleskom jeziku.

- Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci je postao i centar za polaganje HSK testa, međunarodnog standardizovanog testa znanja kineskog jezika za sve koji nisu izvorni govornici. Ova donacija sadrži i kompletne udžbenike za polaganje svih nivoa HSK testa - navela je Stevićeva i dodala da je u okviru donacije, osim knjiga, veliki broj nastavno-kulturološkog materijala.

Primopredaji donacije prisustvovali su i dekan Fakulteta političkih nauka Zdravko Zlokapa i prodekan za nastavu Duško Trninić, te kineski direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci Cai Јing.