latinica  ћирилица
08/10/2018 |  16:19 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Počela nova akademska godina

Na oba javna univerziteta počela je nova akademska godina. Ni ove godine nije upisan planirani broj brucoša. Na Univerzitetu u Banjaluci upisano je oko 2.000, a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 1.244. Kao i prethodnih godina, najveće interesovanje i ove godine bilo je za medicinu.

Od planiranih 3.193 studenta na prvu godinu prvog ciklusa studija, fakultete je upisalo oko 2.000 studenata. Najviše na Medicinski fakultet. Za razliku od mnogih, uprava ovog fakulteta može da se pohvali da je realizovala planiranu upisnu kvotu – gotovo 500 stotina studenata.

Miloš Đukić, brucoš Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, kaže da se odlučio za medicinu zato što ga ta grana nauke veoma privlači i smatra da je najplemenitija.

"Fizikalna rehabilitacija, radiološka tehnologija, laboratorijsko inženjerstvo, sestrinstvo, babištvo, evo to su neki smjerovi za koje su pokazali interesovanje. Naravno, medicina, stomatologija i farmacija su već bile popunjene u prvom roku", istakao je dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić.

I Prirodno-matematički fakultet može da se pohvali zadovoljavajućim brojem studenata. Na smjeru matematika i informatika popunjena su sva mjesta na budžetu.

"Imam osjećaj da je to izbor za budućnost, sva vrata su mi otvorena", kaže brucoš Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Veliša Petričević.

Na Banjalučkom univerzitetu ostalo je slobodno oko 1.200 mjesta, a na Univerzitetu Istočno Sarajevo nepopunjeno je oko hiljadu mjesta. Odgovor na pitanje "Zašto su planirane i realizovane upisne kvote u diskursu?" prema riječima demografa treba tražiti u efikasnijem obrazovanju, tržištu rada i kod poslodavaca.

"Oni objektivno ne odražavaju realno stanje, jer mi uvijek moramo poći od realnih resursa, a resursi su onaj broj učenika što završava srednju školu, koji je već značajno u trendu opadanja, dugi niz godina, čim imate smanjeno rađanje", naglašava rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić.

Posljednjih godina sve više maturanata na studije odlazi u veće studentske centre - Srbiju i Beč, pa i to doprinosi praznijim amfiteatrima. I Ministarstvo prosvjete i kulture navodi da je nastavni plan i program potrebno više uskladiti sa tržištem rada.