latinica  ћирилица
21/09/2018 |  19:39 | Autor: sputniknews.com

Netanijahu naložio izraelskoj vojsci da nastavi kontakte s Rusijom

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu saslušao je izvještaj o rezultatima pregovora u Moskvi povodom pada ruskog vojnog aviona Il-20 u Siriji i naložio da se nastave kontakti s Rusijom u vezi s tim događajem, saopštila je kabinet izraelskog premijera.
Benjamin Netanijahu - Foto: AP
Benjamin NetanijahuFoto: AP

U Moskvi je vojna izraelska delegacija na čelu s komandantom Vojno-vazduhoplovnih snaga Amikamom Norkinom pokušala da dokaže da Izrael nije umiješan u tragediju kada je sirijska odbrana pokušala da odbije izraelski vazdušni napad.

"Јutros se premijer Netanijahu savjetovao s rukovodstvom bezbjednosnog bloka. Tokom sastanka je saslušao detaljan izvještaj komandanta izraelske avijacije Norkina o pregovorima u Moskvi", navedeno je u saopštenju. 

Predstavnici izraelske vojske su na sastancima u Moskvi pokušali da dokažu da su neosnovane optužbe da su njihovi avioni koristili ruski Il-20 kao štit od sirijske protivvazdušne odbrane. 

- Tokom svih sastanaka naglašavali smo da nema osnova da se tvrdi da je u pitanju izraelska provokacija ili da su izraelski avioni na bilo koji način koristili ruski Il-20 kao štit. Mi smo iznijeli dokaze koji opovrgavaju tu priču - rekao je oficir. 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra u 23 sata po moskovskom vremenu izgubljena veza s ruskim avionom koji se vraćao u avio bazu Hmejmim. Avion se nalazio na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora.

U isto vrijeme, kako je saopštilo Ministarstvo, četiri izraelska lovca F-16 napala su sirijske objekte u Latakiji. Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, skrivajući se iza ruskog aviona, izraelski piloti su ga izložili napadu sirijske protivvazdušne odbrane. Il-20 je oboren raketom iz kompleksa S-200. Poginulo je 15 ruskih vojnika.