latinica  ћирилица
21/09/2018 |  18:34 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

U Drvaru osveštan temelj za izgradnju centralnog Spomen-obilježja

U Drvaru je danas osveštan temelj za izgradnju centralnog Spomen-obilježja palim borcima i civilnim žrtvama Drvara, za vrijeme rata od 1992. do 1995. godine, čiju izgradnju finansira Republika Srpska.

Borci i porodice poginulih boraca, ali i civila Odbrambeno – otadžbinskog rata, 23 godine čekali su na izgradnju Spomen – obilježja za stradale Srbe.

"Mogu vam reći da je ovo danas poseban dan za mene. Stvarno sam uzbuđen i nema riječi šta da vam kažem", rekao je ratni vojni invalid Miladin Bajić.

"Da ostavimo bar spomenik jedan na tako dalja pokoljenja našim mladim. Srpski narod ako ne bude pisao svoju istoriju on će se izgubiti u vremenu i prostoru", izjavio je Milorad Srdić iz Opštinske boračke organizacija Istočni Drvar

Osveštanjem temelja, danas je označen početak izgradnje centralnog Spomen – obilježja u Drvaru. 

"Zaista ovo je jedno dobro djelo, da srpski narod ne zaboravlja svoje mučenike, stradalnike koji su život svoj dali za svoju otadžbinu", naglasio je paroh drvarski Siniša Serdar.

Na centralno Spomen – obilježje, biće uklesana imena više od 300 stradalih boraca i civilnih žrtava rata opštine Drvar.

"Usvojeno je da projekat bude, to jeste, da izgled centralnog Spomen obilježja bude u obliku pravoslavnog krsta, sa pločom okolo i imenima u podnožju sa dvoglavim orlom. Јa sam posebno ponosan što sam inicijator i neko ko je pokrenuo sve ovo da se napokon završi u Drvaru", dodao je načelnik opštine Drvar Goran Broćeta.

170 hiljada maraka za izgradnju centralnog Spomen – obilježja u Drvaru, obezbijedili su predsjednik i Vlada Republike Srpske. Rok za završetak radova je 60 dana.