latinica  ћирилица
21/09/2018 |  16:14 ⇒ 16:15 | Autor: SRNA

Linta: Procesuirati i ostale ubice Srba na Koranskom mostu

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je brutalno ubistvo 13 krajiških Srba na Koranskom mostu u Karlovcu, prije 27 godina, jedan od najsvirepijih zločina na početku razbijanja Јugoslavije i zatražio da odgovorni budu procesuirani.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Navodeći da je za ovaj zločin osuđen samo jedan pripadnih hrvatske paravojske, Linta je ponovo zatražio od srpskog Tužilaštva za ratne zločine da pokrene istragu za zločin na Koranskom mostu s ciljem da budu procesuirane i ostale ubice.

On je podsjetio da su pripadnici hrvatske policije i paravojnih snaga 21.
septembra 1991. godine na Koranskom mostu ubili 13, a teško ranili četiri pripadnika rezervnog sastava ЈNA, uglavnom iz kordunskog mjesta Krnjak.

Linta je napomenuo u saopštenju da je hrvatsko pravosuđe za ovaj monstruozni zločin tek 2014. godine osudilo samo jednog pripadnika hrvatskih paravojnih snaga - Mihajla Hrastova.

"On je osuđen na svega četiri godine zatvora što predstavlja duboko vrijeđanje žrtava i njihovih porodica. Ovo je bila 23-godišnja farsa od suđenja što se moglo i očekivati od etnički motivisanog hrvatskog pravosuđa", istakao je Linta.

On je dodao da protiv ostalih ubica nije čak ni pokrenuta istraga, iako je na suđenju utvrđeno da je na Srbe pucano iz više oružja, a jedan broj njih je zaklan nožem.

"Mihajlo Hrastov je iz zatvora izašao 14 mjeseci ranije, a za nagradu što je ubijao Srbe ovaj ratni zločinac je od Vlade Hrvatske dobio stambeni kredit", naveo je Linta.