latinica  ћирилица
21/09/2018 |  14:27 | Autor: SRNA

Ršumović: Svaki pisac ima dug prema zavičaju

Pisac za djecu Ljubivoje Ršumović poručio je danas u Kostajnici da bi svaki pisac i veliki stvaralac trebalo da se oduži zavičaju kroz svoja djela.
Ljubivoje Ršumović - Foto: blic.rs
Ljubivoje RšumovićFoto: blic.rs

"To je dug onom vremenu u životu kada se formiramo kao ličnost i pripremamo za velike stvari u životu. Vrijeme provedeno u zavičaju vezano je za najljepše uspomene i vrijeme koje pamtimo do kraja života", rekao je Ršumović Srni.

On je na druženju sa djecom u Osnovnoj školi "Petar Mećava", u okviru Književnih susreta na Kozari, rekao da je djeci ponio svoje pjesme koje su poruke same od sebe i jednu novu knjigu u kojoj su tekstovi iz TV emisije "Fazoni i fore".

On je rekao da piše za sebe, odnosno za djecu u ljudima i ljude u djeci.

"Možda je Duško Radović kriv za to. On mi je rekao, kada je vidio prvu zbirku koju sam mu donio, da će je emitovati u jednoj emisiji za djecu. Јa sam mu autoritativno rekao da ne pišem za djecu, a on mi je još autoritativnije odgovorio: 'Ne znaš ti za koga pišeš'. Ta rečenica meni je dala slobodu da pišem za sebe, a publika će uzeti ono što misli da je njeno", prisjetio se Ršumović.

Pisac je rekao i da neprestano piše, a posljednja pjesma koju je napisao i koju će sutra premijerno čitati na Mrakovici je pjesma "Deseterci Dušku Trifunoviću" iz ciklusa posvećenih pjesama.

Pjesničko podne sa Ljubivojem Ršumovićem organizovala je Narodna biblioteka "Nevenka Stanisavljević" Kostajnica.