latinica  ћирилица
21/09/2018 |  11:24 ⇒ 11:54 | Autor: SRNA

Banetu Biljiću specijalna nagrada za fotografiju na "Viva film festivalu"

Učenik sokolačkog Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" Bane Biljić dobio je specijalnu nagradu za fotografiju na 4. "Viva film festivalu" održanom u Sarajevu, a film "Tragom zavičaja" na kome je radio sa drugovima iz škole bio je zapažen.
Specijalna nagrada za fotografiju - Foto: SRNA
Specijalna nagrada za fotografijuFoto: SRNA

Direktor Srednjoškolskog centra Miroslav Maksimović istakao je da su učenici ove škole učestvovali u projektu "Od ideje do realizacije" i uz pomoć režisera "Viva škola filma" u maju snimili kratkometražni dokumentarni film "Tragom zavičaja".

Prema njegovim riječima, desetominutni film je četvrtog dana festivala dobio veoma pozitivne ocjene u kategoriji turizam, na ovom internacionalnom omladinskom festivalu dokumentarnog i kratkog igranog filma.

"Biljićeva specijalna nagrada za fotografiju predstavlja posebnu čast za Srednjoškolski centar jer se film našao u veoma jakoj konkurenciji sa školama iz velikih gradova, gdje mladi imaju daleko veće mogućnosti da se rano upoznaju o savremenim tehnologijama i filmskoj umjetnosti", rekao je Maksimović Srni.

On je dodao da je ovo zapaženo učešće na "Viva film festivalu" učenika sa Sokoca pokazalo da ima talentovanih mladih u svim sredinama i da ih samo treba na vrijeme otkriti i dati im podršku za rad.

Biljić, koji je na filmu radio kao kamerman i direktor fotografije, kaže da mu nagrada znači mnogo jer sebe u budućnosti vidi na polju savremenih tehnologija u radu sa foto-objektivom i kamerom.

On je naveo da je na snimanju filma, kroz teorijske i praktične radionice, učestovalo 15 učenika uz pomoć režisera Njegoša Pavlovića i predstavnika "Viva filma", koji su pratili njihov rad.

Producent fima "Tragom zavičaja" je sokolački Srednjoškolski centar, a kordinarod projekta za ovu ustanovi je profesor Suzana Pržulj.

Četvrti internacionalni omladinski festival dokumentarnog i kratkog igranog filma "Viva film festival" održan je u Sarajevu od 12. do 19. septembra.

Na festvalu je prikazano 119 filmova iz 85 zemalja u kategorijama religija, turizam i ekologija.