latinica  ћирилица
20/09/2018 |  14:15 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Hibride kukuruza predstavilo pet kuća iz regiona

Na manifestaciji pod nazivom "Dani polja kukuruza" u Srednjoj Slatini, koju je organizovala firma "Primus agro" iz Šamca, hibride kukuruza predstavilo je pet selekcijskih kuća iz regiona.
Kukuruz - Foto: RTRS
KukuruzFoto: RTRS

Na "Danima polja kukuruza" hibride su predstavili Institut za kukuruz "Zemun Polje" iz Beograda, instituti za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i Zagreba, kao i firme "Sinđenta" iz Beograda i "Agro-Sava" iz Šapca.

Predstavnik Instituta za kukuruz "Zemun Polje" za BiH Dragiša Lopandić izrazio je zadovoljstvo načinom na koji su predstavljeni hibridi u ovom makroogledu.

"Za ispoljavanje genetskog potencijala važna je rodnost jednog hibrida. U BiH i okruženju bili su povoljni vremenski uslovi u toku maja, juna i jula, a to se odrazilo i na potencijal rodnosti koji su hibridi u ovom ogledu dali", rekao je Lopandić.

On kaže da Institut želi proizvođačima da predstavi nove hibride, uz standard i sortiment koji je svake godine prisutan u proizvodnji jer je cilj da se izmijeni loša proizvodna praksa, te da proizvođači, kada odaberu jednu grupu hibrida, godinama siju samo njih.

Mladen Bijelić, direktor firme "Primus agro", koja se bavi sjemenskom i merkantilnom proizvodnjom, rekao je da na dva ogledna polja u Srednjoj Slatini zaiteresovani mogu vidjeti hibride više selekcijskih kuća iz različitih grupa zrenja.

"Ova manifestacija je značajna za proizvođače jer na jednom mjestu mogu da vide hibride više selekcijskih kuća iz različitih grupa zrenja koji su proizvedeni pod istim uslovima, te da procjene koji bi hibrid odgovarao za njihovo zemljište", rekao je Bijelić.