latinica  ћирилица
29/08/2018 |  18:49 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Migranti sve manje tema bh. institucija?

Prema podacima Savjeta ministara, u BiH je od početka godine ušlo 12.000 ilegalnih migranata.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić još juče je tvrdio da je od 11.000, devet hiljada već napustilo BiH. Koliko je neregistrovanih, za Savjet ministara je irelevantno, mada se svakodnevno mogu sresti u okolini sarajevkog željezničko autobuskog čvorišta.

Već mjesecima se smjenjuju grupe, uglavnom mladića, koji se ne bez razloga, okupljaju nadomak sarajevskog autobusko - željezničkog čvorišta. Danas smo sreli Sirijce, Avganistance, Tunišane. Pojedini tvrde da su tu i po sedmicu dana, ali da nisu registrovani.

Muhamed iz Avganistana kaže da nije dao papire policiji, ali da će to uraditi i onda ide u kamp.

Ali iz Tunisa ističe da spavaju bilo gdje.

"Nađemo dobro mjesto i spavamo, ali nemamo neko posebno mjesto da prespavamo", navodi Ali.

Hranu im donose građani i ugostitelji. Mnogi pitaju do kada će ih sretati po Sarajevu.

"Više narod čini nego država, od države nema ništa. BiH nema zdrave političke snage da omogući život nama građanima, da bi u toj poziciji mogli pomoći drugima", komentarišu sugrađani.

Mnogi migranti zimovaće u BiH, a među četiri lokacije koje se adaptiraju za njihov boravak, ipak nije povratničko selo Lipe kod Petrovca.

Tvrdnju da je većina već otišla, u bh. institucijama nismo mogli provjeriti, ali za ministra bezbjednosti Dragana Mektića to više i nije tema.

"Nema osnova više, migrantska kriza i ne pominje se. 11.000 migranata ušlo je u BiH. Sad ih ima dvije hiljade. Devet hiljada je izašlo, šta hoćemo mi", naveo je Mektić.

Gdje je nestalo devet hiljada migranata. Teško je povjerovati da su prešli hrvatsku granicu, ili da su vraćeni.

"Hoću otvoreno da kažem da mi se čini da bi politika Sarajeva voljela ovu migrantsku krizu da razvija od džamije do džamije i da im smještaji budu takvog kapaciteta da utiču na demografsku sliku u BiH", navodi Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u PD BiH.

Ali to za bh. institucije, i njihove zvaničnike, kako neki od njih kažu, više nije tema.