latinica  ћирилица
28/08/2018 |  20:08 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Orban: Evropi je potrebna nova komisija

Evropi je potrebna nova Evropska komisija koja će da se zalaže za zaštitu granica i zaustavljanje migracije, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.
Viktor Orban  (Foto: nspm.rs) -
Viktor Orban (Foto: nspm.rs)

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Italije Mateom Salvinijem u Milanu pohvalio italijanskog ministra kao "prvog višerangiranog zvaničnika mediteranskih zemalja Evrope koji je dokazao da se može zaustaviti i migracija preko mora".

"Bezbjednost Evrope zavisi od Salvinijevog uspjeha", rekao je Orban.

Salvini je istakao da bi Francuska trebalo da pokaže veću "solidarnost i saosjećanje" prema migrantima i da prekine politiku vraćanja ljudi koji pokušavaju da u uđu preko graničnog prelaza u blizini italijanskog grada Ventimilja.

"Francuski predsjednik Emanuel Makron prvi treba da pokaže solidarnost i saosjećanje, otvaranjem granice kod Ventimilje", rekao je Salvini.

Italijanski ministar potvrdio je da su u toku pregovori sa Njemačkom i da je blizu postizanje dogovora u vezi sa migrantima koji kroz Italiju dolaze do njemačke granice.

"Važna stvar za Italiju je da razmjena bude "na nuli", što znači da smo spremni da prihvatimo nazad migrante dokle god druge zemlje prihvate isti broj migranata iz naše zemlje", kaže Salvini.