latinica  ћирилица
22/08/2018 |  11:08 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

"Vlast u Bijeljini pokušava da umanji problem migrantskog procesa"

Gradski odbor SNSD Bijeljina ocijenio je da zbog sve većih problema i priliva migranata, lokalna vlast nema kapaciteta da taj problem adekvatno riješi i upozorio da će ukoliko ne reaguju adekvatno, biti pokušaja da se razne policijske strukture rasporede na teritoriji Srpske.
Migranti u Bijeljini (arhiv) - Foto: RTRS
Migranti u Bijeljini (arhiv)Foto: RTRS

"Osim aktivnosti MUP-a Republike Srpske, lokalna vlast mora angažovati postojeće službe i dodatno ljudstvo koje će priliv i trase puta migranata staviti pod kontrolu. Ukoliko lokalne zajednice ne reaguju adekvatno imaćemo pokušaje da se razne policijske strukture rasporede na teritoriji Republike Srpske. Nadamo se da nekim strankama u Republici Srpskoj to nije krajnji cilj ovog procesa", upozoravaju iz bijeljinskog SNSD-a.

U saopštenju se navodi da u Bijeljini postoji evidentna migrantska kriza i konstantan priliv ljudi iz Azije i sa drugih odredišta, a da lokalna vlast, u kooridinaciji sa stranačkim funkcionerima u Sarajevu, pokušava da umanji značaj i veličinu ovog procesa.

"Teze gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića da su migranti samo u prolazu kroz Republiku Srpsku se kose sa procesom formiranja kolektivnih centara i problemima i tučama koji se dešavaju u njima. Panika i zabrinutost koju je izrazio gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, zbog odsustva podrške vlasti iz Sarajeva i porasta nasilja, te problema koji izazivaju migranti, treba i našem gradonačelniku da bude upozorenje", kažu u Gradskom odboru SNSD Bijeljina.

Zbog ovakvih iskustava brinu ih, kažu, stvarni razlozi potrebe da se broj migranata umanji i da se evidentan problem predstavi kao kratkotrajan migrantski proces koji se ne tiče građana Bijeljine.

"Oni se ponašaju tako kao da građani Semberije nemaju svakodnevni kontakt i razna iskustva sa ovim ljudima koji dolaze u naš grad", navodi se u saopštenju.