latinica  ћирилица
19/08/2018 |  18:04 ⇒ 20/08/2018 | 09:09 | Autor: RTRS

Reagovanja na Mektićevu odluku: Srpska odlučna da zaštiti svoju teritoriju

Ni danas se ne stišavaju reagovanja na odluku ministra bezbjednosti BiH, Dragana Mektića, da prihvati ponudu Federalne uprave policije o ispomoći Graničnoj policiji, na dijelovima granice u Srpskoj. "Ne treba se igrati i izazivati, ni iskušavti. Republika Srpska odlučna je da zaštiti svoju teritoriju, poručio je predsjednik Srpske.

U Ustavu jasno piše da bez saglasnosti, policija jednog entiteta ne može ući na teritoriju drugog – kategoričan je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Ističe da Granična policija BiH upravlja na tom prostoru, ali da teritorija nije njihova.

"Taj problem uopšte nije morao da postoji. Ono što je indikativno jeste da je federalna Vlada tu inicijativu Mektića prihvatila i stavila se na raspolaganje, što govori o njihovoj namjeri da krše Ustav i da na neki način potcijene Republiku Srpsku", izjavio je Dodik.

Vlada Srpske zauzela je stav da teritoriju Srpske bezbjednosno nadzire isključivo njena policija, kaže ministar Petar Đokić, predsjednik socijalista. To upozorenje treba ozbiljno da shvate, i budu spremni svi, da se sjedne za sto i razgovora o ovom pitanju, a ne kao što je to sada slučaj, da se, kako kaže, nesposobnim ljudima i nesposobnom Savjetu ministara prepusti da se bavi ovim pitanjem.

"Ne treba da dopuštamo djelovanje bilo koje druge policijske agencije iz BiH na teritoriji Srpske i za tim nema nikakve potrebe. Ako neko želi da time testira Srpsku, razumijem šta oni time žele da postignu, ali mi smo jasno rekli da to nećemo dopustiti", naglasio je Đokić.

Iz Ujedinjene Srpske poručuju da odluke ministra bezbjednosti, Dragana Mektića, "mogu stvoriti situaciju i da policija zapuca na policiju".

"Bilo kakvo raspoređivanje policijskih snaga Federacije BiH na teritoriji Republike Srpske bi moglo da dovede do ozbiljnog incidenta, pa čak i do oružanog sukoba, što nam nikako ne treba, jer uspostavljeni mir treba da čuvamo", istakao je Milan Petković, potpredsjednik Ujedinjene Srpske.

Po Dejtonskom sporazumu, policijske strukture svakog entiteta pokrivaju svoju teritoriju – kaže srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, ali reagovanja na Mektićevu odluku smatra prenaduvanim i u funkciji predizborne kampanje.

"Ako će nekada i biti /ispomoći Federalne uprave policije Graničnoj policiji na dijelovima granice u Srpskoj/, onda će to morati imati saglasnost MUP-ova. Bez njihove saglasnosti, sasvim je jasno da od toga nema ništa", kaže Ivanić.

Isto kaže i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, ali i on pravda Mektića i tvrdi da su njegove riječi izvučene iz konteksta.

"Ne treba Mektiću riječi izvlačiti iz konteksta, a ono što je sasvim jasno jeste da Republici Srpskoj treba pomoć, odnosno da granici treba pomoć", dodaje Govedarica.

A evo šta je Mektić rekao:

"Јoš ne znam da li će biti raspoređeni. Dakle, oni neće imati ništa sa nadležnostima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje ne mogu biti derogirane..“.

Ali, Mektić je zaboravio da kaže da se i na ovaj način krši teritorijalni integritet Republike Srpske. Za Udruženje vojnih starješina riječ je ili o neshvatljivom sljepilu ili planskoj namjeri destabilizacije u Srpskoj.

Predsjednik Dodik jasno poručuje." Ne treba se igrati i izazivati, ni iskušavti. Republika Srpska odlučna je da zaštiti svoju teritoriju".