latinica  ћирилица
14/08/2018 |  08:34 ⇒ 14:53 | Autor: RTRS

Rusija voljna da se otvori status Srpske

Moskva je spremna da podrži Republiku Srpsku da otvori pitanje svog osamostaljenja, naročito u kontekstu pregovora o konačnom rješenju za Kosovo i Metohiju, pišu "Novosti".
Milorad Dodik i Sergej Lavrov (Foto: Kabinet Predsjednika RS) -
Milorad Dodik i Sergej Lavrov (Foto: Kabinet Predsjednika RS)

Prema saznanjima lista, ovu poruku predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku trebalo bi da prenese ruski šef diplomatije Sergej Lavrov koji će 16. i 17. septembra posjetiti Sarajavo i Banjaluku.

Kako pišu "Novosti", Moskva je već nezvaničnim kanalima i Beogradu i Banjaluci poslala signal da je sa velikom pažnjom primljen Dodikov čvrst stav da će, ukoliko Priština dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama ili dogovor oko Kosova i Metohije bude podrazumevao bilo koji slican aranžman i Srpska krenuti putem osamostaljivanja.

List napominje i da će se dolazak Lavrova u Banjaluku poklopiti sa razgovorima koje će predsjednik Aleksandar Vučić 15. septembra voditi u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da nema sumnje da će Rusija podržati težnje Banjaluke da traži stolicu u UN, ukoliko konačno rješenje za KiM bude vodilo u tom pravcu.

- Iz zvanične Moske u više navrata su stizale poruke da rješavanje kosovskog pitanja ne može biti specifičan slučaj, već jedna vrsta modela za budućnost. Dolazak Lavrova u Banjaluku je još jedan signal da Moskva i Srbiju i Srpsku doživljava kao strateške partnere na Balkanu, a takođe i demonstriranje podrške Dodiku, koji je za Rusiju garancija da BiH neće ući u NATO.

Za dr Slobodana Zečevića, naučnog saradnika na Institutu za evropske studije, Rusija uvijek želi da pruži dobre "usluge" Srbiji i Srpskoj, kada je riječ o srpskim interesima.

- I sad je za očekivati da će Moskva međunarodnim partnerima, a posebno SAD, prenijeti neke naše stavove i rješenja, prije svega oko kosovskog pitanja. Potrebno je prvo zatvoriti ovu temu, pa onda eventualno otvarati druga važna pitanja, kao što je situacija u BiH u globalu. Rusiji takođe odgovaraju i jake Srbija i Srpska.

Ali upravo ove veze i relacije izazivaju veliko podozrenje među zapadnim silama i podižu nervozu njihovih predstavnika u BiH, koji na sve načine pokušavaju da "disciplinuju" Dodika i oslabe napore Rusije da ojača svoje prisustvo u regionu.

I dok će boravak Lavrova u Banjaluci, gdje će zajedno za Dodikom postaviti kamen temeljac za Rusko-srpski pravoslavni centar i hram, proteći u prijateljskoj i svečanoj atmosferi, odlazak ruskog šefa diplomatije u Sarajevo mogao bi da ima i neprijatne teme za diplomatiju BiH.

Izvor: novosti.rs