latinica  ћирилица
14/08/2018 |  08:22 ⇒ 17:52 | Autor: ATV

Komisija za Srebrenicu potrošila više od 200.000 KM - uglavnom na plate (FOTO)

Komisija za Srebrenicu koja je 2004. godine napravila izvještaj kojim će se danas baviti poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, u svom radu potrošila je više od 205.000 maraka.
Pisanje - Foto: ilustracija
PisanjeFoto: ilustracija

Novac je najviše trošen na naknade članovima komisije ali i saradnicima, kao i na putne troškove, gorivo i slično. Iz dokumenta koji je u posjedu ATV-a vidljivo je da su u sedam mjeseci 2004. godine članovi Komisije potrošili više nego što je planirano pa su tražili dodatna sredstva. I to uglavnom za plate.

U Finansijskom izvještaju koji je sačinio tadašnji Sekretarijat za odnose sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu i istraživanje ratnih zločina jasno piše da je u sedam mjeseci 2004. godine Komisija za Srebrenicu potrošila više od 184.000 maraka pa su zahtijevana dodatna sredstva kako bi nastavila rad.

Plate radnika komisije za Srebrenicu (Foto: atvbl.com)

Ta komisija u svom radu sačinila je spisak samo bošnjačkih žrtava. Da je puno novca odlazilo na naknade članovima Komisije, vidljivo je iz drugog dokumenta koji je u posjedu ATV-a.

Ta naknada nije bila mala. Te 2004. godine, Vlada je članovima Komisije isplaćivala po 1.800 maraka mjesečno.

Osim članova iz Srpske, u toj su se Komisiji nalazili Smail Čekić i Gordon Bejkon koji su imenovani po naredbi visokog predstavnika.

Nikola Špirić, tada predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, osporavao je sastav Komisije tvrdeći da neće moći dobro odraditi posao. Posao je u svakom slučaju urađen i to na teret Srpske skoro 15 godina.

Plate radnika komisije za Srebrenicu (Foto: atvbl.com)

Činjenica je da su glavnu riječ u Komisiji vodili Smail Čakić iz Instituta za istraživanje zločina i Gordon Bejkon iz Međunarodne komisije za nestale, za 1.800 maraka mjesečno. I njih je, kao i ostale članove plaćala Vlada Republike Srpske.