latinica  ћирилица
13/08/2018 |  18:51 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Bišćani protestuju zbog migrantske krize

Broj migranata svaki dan se povećava, a stotinak Bišćana izašlo je na gradski trg protestujući zbog migrantske krize, koja ovih dana doživljava vrhunac. Poručuju: nemaju ništa protiv migranata, ali imaju protiv nadležnih bh. institucija koje, kako kažu, ne rade ništa da ih adekvatno zbrinu. Potpisuju i peticiju protiv izgradnje migrantskog centra.

Ove riječi upućene su sa mirnih protesta, aludirajući na bh. vlasti da na vrijeme nisu prepoznali problem koji sa sobom nosi migrantski talas. Organizatori protesta suočeni sa brojnim opstrukcijama, uspjeli su ipak sve da organizuju, i simbolično, u minut do 12, prvi put izađu na ulicu i ukažu na alarmantnu situaciju u svom gradu.

Ako se nešto hitno ne preduzme, Bihać bi mogao da se suoči sa katastrofom nesagledivih razmjera, poručeno je sa skupa. Od nadležnih očekuju hitne mjere.

"Danas je gospodin Zvizdić kod gospođe Merkel. Sve je u redu, međudržavni poslovi i tako dalje. Međutim, gospodin Zvizdić nikad nije svratio u Bihać da vidi, da prošeta bihaćkim ulicama, pa da susretne veliki broj ljudi koji ne znaju šta rade, kuda hodaju, šta se s njima dešava. Nadam se da će biti pritisnuti situacijom, i da će biti pritisnuti spolja da se uključe", kaže predsjednik Foruma građana "Bihaćka građanska inicijativa" Halid Dedić.

Bihać više nije isti grad, poručili su Bišćani sa gradskog trga, kažu da više ne mogu slobodno da se kreću, da se ne osjećaju ugodno u svom gradu i da se migranti ponašaju slobodnije od njih.

Dok su građani bili, kako kažu, primorani da izađu na ulicu, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da protesti imaju političku pozadinu.

Dio građana Bihaća danas je pokrenuo peticiju za održavanje referenduma o neprihvatanju migrantskog centra na području grada.

Pod sloganom "Hoću da se pitam", o formiranju centra za migrante Bišćani žele da se izjasne na referendumu. To je, smatraju, legitiman način da iskažu svoj stav.

"Može migrantski centar, ali van grada, da su oni pod kontrolom, da su pod nadzorom, međutim, nama Sarajevo diktira svu ovu igru, sve nama prebacuje", ističe Senad Rošić iz Bihaća.

Konačno rješenje očekuju i migranti. Naprijed prema zemljama EU ne mogu, nazad ne žele. Svjesni su da će zimu najvjerovatnije provesti u Bihaću. Toga se i plaše.

"To je ilegalno. Nije dobro da neko spava u parku ili na ulici. Želimo da nas smjeste u neki normalan smještaj. Vidjeli ste zgradu u kojoj se sada nalazimo, nema prozore, vrata, podove, ništa. Kako iko može spavati i živjeti tu", kaže Mohamed Ali iz Pakistana.

Prema procjenama, u Bihaću se danas nalazi više od pet hiljada migranata. Međutim, taj broj se iz dana u dan povećava, jer ih u ovaj grad svakodnevno pristigne i preko 50.

Bišćani poručuju da će, ukoliko ne budu preduzete odgovarajuće mjere, organizovati i nova okupljanja i proteste.