latinica  ћирилица
13/08/2018 |  14:12 ⇒ 14:18 | Autor: RTRS

DŽender centar: Vukanovićevi stavovi poruka svim ženama da su manje vrijedan dio društva

Iz DŽender centra - Centar za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske saopšteno je danas, povodom tekstova Nebojše Vukanovića objavljenih na njegovom blogu pod nazivom "Baba Biljana kao opomena" i "Zašto crvena kuka i motika brani babu Biljanu i napada Radovana?", da smo suočeni sa omalovažavanjem žene kao ljudskog bića.
Centar za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske - DŽender centar - Foto: ilustracija
Centar za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske - DŽender centarFoto: ilustracija

"U navedenim tekstovima, prva žena predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić prikazana je na uvredljiv, omalovažavajući i ponižavajući način, s obzirom na pol i starosnu dob... Ovakvim odnosom prema ženama koje su javne i političke ličnosti šalje se poruka svim ženama da su manje vrijedan i nasilju dostupan dio društva i omalovažava se njihova uloga i značaj u političkom životu bez obzira na pripadnost političkoj partiji", ističe se u pisanom odgovoru na pitanje Srne da prokomentarišu stav kandidata SDS-a za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojše Vukanovića da nikada ne treba predati vlast u ruke, kako je naveo, neuravnoteženim ženama koje svojim "devijantnim ponašanjem mogu da ugroze funkcionisanje Republike Srpske".

Iz ovog centra osuđuje ovakvo prikazivanje, odnosno predstavljanje bilo kojeg lica kao nazakonito postupanje, te ukazuje na odredbu člana 21 stav 2 Zakona o ravnopravnosti polova u BiH, kojim je propisano da je "zabranjeno javno prikazivanje i predstavljanje bilo kojeg lica na uvredljiv, omalovažavajući i ponižavajući način, s obzirom na pol".

"Kada se govori o ženama u javnom ili privatnom kontekstu, bilo da su mlade ili stare, zaslužuju apsolutno poštovanje od cijelog društva. Prikazivanjem lica ili grupe lica na uvredljiv, omalovažavajući i ponižavajući način s obzirom na pol, krše se osnovna ljudska prava i vrijeđa ljudsko dostojanstvo, što za posljedicu može imati krivičnu i građansku odgovornost", upozoravaju iz DŽender centra.

Iz ovog centra podsjećaju da žene čine više od polovine stanovništva Republike Srpske i svakodnevno, svojim radom i zalaganjem, kako u javnoj, tako i u privatnoj sferi doprinose stvaranju demokratskog društva u kome smo svi jednaki i ravnopravni.

S obzirom na to, DŽender centar Republike Srpske podsjeća "sve pojedince/pojedinke, da se u javnom prostoru uzdrže od bilo kog vida diskriminacije, javnog prikazivanja i predstavljanja bilo koje osobe na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način bez obzira na pol".