latinica  ћирилица
13/08/2018 |  11:25 ⇒ 15:54 | Autor: RTRS

Košarac: Predstavnici SDS-a i PDP-a ponovo podlegli pritiscima Sarajeva

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da je Narodna skupština Republike Srpske, kao najviše zakonodavno tijelo u Srpskoj, ključno mjesto za raspravu o recikliranju i zloupotrebi fantomskog spiska od preko 20.000 Srba iz 14 godina starog Izvještaja Vlade Republike Srpske o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Žalosno je što SDS i PDP, kao stranke koje su vodile Vladu u vrijeme nastanka tog nesretnog izvještaja, danas ne žele da budu dio rješenja, odbacujući poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na konsultacije uoči sjednice Narodne skupštine", ocijenio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je istakao da je razočaran zbog činjenice da SDS i PDP odbijaju priliku da se zauzme jedinstven stav svih srpskih političkih partija o ovako važnom pitanju kao što su ratna dešavanja u Srebrenici i problemi koje bi mogli imati Srbi čija su se imena, pod pritiskom i prijetnjom sankcijama tadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, našla na fantomskom spisku.

"Predsjednik Dodik, ispunjavajući svoju ustavnu ulogu, pružio je priliku predstavnicima SDS-a i PDP-a da zajednički, javno i nedvosmisleno, odbacimo izvještaj Vlade koju su oni prije 14 godina predvodili, a koji je neistinit i nedostojan bilo koje institucije Republike Srpske. Nažalost, predstavnici te dvije partije i tada i sada podlegli su pritiscima iz Sarajeva, što je za svaku osudu", naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, "SDS i PDP očigledno ne žele da se odreknu svoje probosanske politike", niti snažnih političkih veza koje su u protekle četiri godine uspostavili sa SDA, strankom koja, kako je rekao, stoji iza recikliranja i zloupotrebe Izvještaja Vlade Republike Srpske o dešavanjima u Srebrenici.

"Ovo pitanje zahtijeva i politički i institucionalni odgovor Republike Srpske. Zato stav čelnika SDS-a i PDP-a da o ovom pitanju ne treba da raspravlja Narodna skupština Republike Srpske predstavlja loš izgovor, budući da su upravo te dvije partije u parlamentu BiH predlagale brojne teme koje nemaju nikakve veze sa zajedničkim institucijama, već su u isključivoj nadležnosti Republike Srpske. Nevjerovatan je stav da u Narodnoj skupštini Republike Srpske ne treba da raspravljamo o Izvještaju o dešavanjima u Srebrenici, a u parlamentu BiH treba o trasi auto-puta Sarajevo - Beograd", naglasio je Košarac.

On je podsjetio na činjenicu da je u vrijeme nastanka ovog izvještaja bilo ljudi koji su se, po svaku cijenu, oduprli pritiscima, odbacujući namjeru tadašnjeg visokog predstavnika da se Srbima i Republici Srpskoj nametne kolektivna krivica za događaje u Srebrenici.

Košarac je naveo da je tadašnji predsjednik komisije, pokojni Marko Arsović, podnio ostavku na tu dužnost, dok je visoki predstavnik smijenio tadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske generala Cvetka Savića i šefa Sekretarijata Vlade Srpske za odnose sa Haškim tribunalom Dejana Miletića.

"Zbog tih ljudi, kao i zbog svih Srba čija se imena nalaze na fantomskom spisku učesnika događaja u Srebrenici, treba nam srpsko jedinstvo u Narodnoj skupštini Republike Srpske i jasna politička podrška odbacivanju ovakvog izvještaja", zaključio je Košarac.