latinica  ћирилица
13/08/2018 |  09:14 | Autor: RTRS

Plan Kadrija Veselija za "Novu Mitrovicu"

Tema dijaloga Kosovo—Srbija je u posljednjih nekoliko dana izazvala žestoku debatu u javnosti, nakon raznih izvještaja i izjava o mogućnosti podjele Kosova i razmjeni teritorija. Najveća zabrinutost je ta što će Srbija pokušati da granicu postavi na rijeci Ibar. Ali ta teorija izgleda da ne postoji za Kadrija Veselija.
Kadri Veseli (Foto: botasot.info) -
Kadri Veseli (Foto: botasot.info)

Kako je lider PDK-a rekao za RTK, on je izradio plan za velike investicije u Mitrovici, koje će se protezati na obje strane rijeke Ibar.

Televizija je došla u posjed projekta pod nazivom „Nova Mitrovica“, a izvori kažu da ga je prije nekoliko mjeseci smislio Kadri Veseli.

Ovaj plan predviđa kompletno renoviranje stadiona „Adem Јašari“, proširenje njegovog parking prostora, izgradnju akva-parka koji će okruživati ovu oblast, kao i izgradnju kolektivnih stambenih objekata oko vještačkog jezera, prenosi „Kossev“.

Ali najambiciozniji dio plana koji je osmislio Veseli prelazi preko rijeke Ibar, što može izazvati reakcije iz Srbije.

U selima Suvi Do, Gušavce i Vinarce, u blizini rijeke Ibar, ali i u njihovoj dubini, očekuje se da će se graditi stambene zgrade u visokogradnji — od 3 do 7 spratova. Takođe, u ovoj oblasti očekuje se izgradnja škola, sportskih terena i medicinskih centara.

Projekat takođe predviđa uređenje korita rijeke Ibar, pješačkog i biciklističkog prostora.

S jedne strane, ovaj projekat se proteže od Mitrovice do Bošnjačke Mahale i Zvečana, a sa druge strane nastavlja se na Zupče i Košutovo.

Da bi se taj plan realizovao, cijela oblast bi trebalo da bude proglašena za visoku građevinsku zonu.

Projekat će predstaviti Demokratska stranka Kosova u Skupštini opštine Mitrovica.

Nedavno je Veseli posjetio stadion „Adem Јašari“ u Mitrovici, gdje je i predstavio projekat za kompletno renoviranje.

Veseli je ponovio svoj stav da neće biti podjele Kosova.

Sputnjik