latinica  ћирилица
13/08/2018 |  08:47 ⇒ 09:02 | Autor: B92

Barseloni Superkup Španije

Fudbaleri Barselone savladali su Sevilju 2:1 (1:1) u marokanskom gradu Tangeru i osvojili Superkup Španije.
Fudbaleri Barselone - Foto: AP
Fudbaleri BarseloneFoto: AP

Katalonci su u istorijskom prvom izdanju Superkupa van zemlje i u samo jednom meču do trofeja stigli poslije preokreta.

Sevilja je povela već u devetom minutu golom Pabla Sarabije iz prvog šuta Andalužana na utakmici.

Uslijedila je dominacija Barseone predvođene raspoloženim Lionelom Mesijem, poslije čijeg sjajnog šuta iz slobodnog udarca u 42. minutu, odbitak od stativu u gol ubacuje Đerar Pike.

Barsa je dominaciju nastavila i u drugom dijelu meča, ali je Sevilja bila blizu novog vođstva u 63. minutu poslije kornera, kada je Franko Vaskes pogodio prečku.

Uslijedio je još jači pritisak Katalonaca, redale su se šanse Barse, dok je Sevilja prijetila iz kontranapada, ali Vaskes propušta tri dobre situacije.

Konačno, 12 minuta prije kraja preokret doneo Osman Dembele fantastični golom, projektilom desnom nogom zakucavši loptu sa 20-ak metara iskosa sa desne strane pod prečku.

Neposredno pred početak nadoknade vremena Sevilja dobija šansu da izbori produžetke, golman Barse Mark-Andre ter Štegen sapliće doskorašnjeg saigrača Aleša Vidala u svom kaznenom prostoru, ali se odmah iskupio odbranivši traljav šut Visama ben Јedera sa bele tačke.

Tako je Barselona odbranila Superkup, a kapiten Lionel Mesi je podigao 33. trofej u karijeri i postao najtrofejniji igrač u istoriji kluba, nadmašivši doskorašljeg kapitena Andresa Inijestu.