latinica  ћирилица
12/08/2018 |  11:51 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

N. Grad: Udruženja od interesa za opštinu mogu da računaju na pomoć iz budžeta

U Novom Gradu djeluje oko pedeset udruženja građana i nevladinih organizacija.

Mnogi od njih koristili su budžetska sredstva za djelovanje. Ubuduće samo ona udruženja od interesa za opštinu Novi Grad, moći će da računaju na pomoć iz budžeta.

Udruženje građana "Dar prirode", osnovano je prije petnaest godina. Uglavnom su radili na projektima zaštite čovjekove okoline. Dio sredstava za svoje aktivnosti, dobijali su i iz budžeta opštine.

"Udruženje "Dar prirode" je osnovano u skladu sa Zakonom o fondacijama i udruženjima Republike Srpske.Također smo ispunili sve procedure odnosno zakonske pretpostavke a u smislu toga i aktivnsoti koje radimo na području naše opštine. Smatramo da ispunjavamo te uslove, javićemo se na konkurs koji bude objavljen", rekao je Vladimir Mirić, predsjednik UO "Dar prirode".

S obzirom da do sada nisu bili propisani, odbornici Skupštine opštine Novi Grad, nedavno su usvojili odluku o kriterijumima o djelovanju udruženja od opšteg interesa. Predviđeno je da načelnik opštine raspisuje konkurs o dodjeli statusa udruženja od opšteg interesa.

"Šta to znači? Znači da će ta udruženja koja dobiju status udruženja od posebnog opšteg interesa za područje opštine Novi Grad u narednih pet godina uživati budžetsku podršku kroz grantove. Sam način dodjele je propisan kroz četrnaest propisanih kriterija", kaže Bojan Lukač, zamjenik načelnika opštine Novi Grad.

Visina sredstava koja će biti dodijeljivana udruženjima zavisiće od programskih ciljeva udruženja i sredstava koja su koristili prethodnih godina. U ovoj godini, kroz grantove za udruženja, izdvojeno je pola miliona maraka.