latinica  ћирилица
12/08/2018 |  11:44 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

Turisti sve više dolaze u Bijeljinu

Dolazak turista u Bijeljinu povećan je za oko 17 odsto u proteklih šest mjeseci u odnosu na isti period prethodne godine.

U gradskoj Turističkoj organizaciji kažu da ohrabruje brojka od 25.000 noćenja na teritoriji grada, u prvom polugodištu ove godine.

Najviše turista posjeti Etno sela Stanišići. Najčešći posjetioci su iz Srpske, Federacije BiH, ima ih i iz svih država bivše Јugoslavije, ali i Evrope.

"Prvi put smo čuli za Etno selo pa smo došli i to vidjeti. Dolazimo ponovo", kaže turista iz Rijeke.

S njim se slaže i turista iz Vareša koji ističe da su prvi put u Bijeljini.

"Fantastično je sve. Tek smo došli i počeli da obilazimo.Nadam se da ćemo uspjeti da obiđemo barem dio svega ovoga".3

Za prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je oko 25.000 noćenja, a prednjači Etno selo Stanišići sa više od 50 odsto ukupnog broja noćenja. Zarada od ugostiteljstva je višemilionska, a iz godine u godinu bilježi se povećan broj turista, posebno onih iz inostranstva.

"Gledajući u odnosu na prošlu godinu ovaj šestomjesečni period, mi smo imali negdje oko 17 odsto više dolazaka i oko 13,4 odsto više noćenja. Negdje 56 odsto su strani turisti koji zajedno sa domaćim turistima doprinose povećanju deviznog priliva i potrošnji u svim oblastima", ističe Milivoje Era iz Turističke organizacije grada Bijeljine. 

Ova ustanova organizator je i tradicionalnih manifestacija koje privuku veliki broj posjetilaca. Јedna od atraktivnijih je i nedavno održana Savska regata.

"Mi računamo da je bilo preko 300 plovila i negdje 1.500 do dvije hiljade ljudi. Manifestacije je ocijenjena od mnogih kao uspješna", rekao je Era.

Iz Turističke organizacije napominju da će 19. avgusta osamnaesti put biti organizovan Zlatni kotlić Semberije, takmičenje u pripremanju najbolje riblje čorbe, uz učešće mnogobrojnih ekipa iz Republike Srpske i BiH, te Srbije i Hrvatske.