latinica  ћирилица
11/08/2018 |  15:52 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Drugovići: Vodovod od šest kilometara za 40 domaćinstava

U Drugovićima kod Laktaša izgrađena je vodovodna mreža u dužini od šest kilometara, na koju će moći da se priključi oko 40 domaćinstava.

Investicija vrijedna oko 250.000 maraka, obezbijeđena je iz budžeta opštine Laktaši i kredita Evropske investicione banke putem Ministarstva finansija Republike Srpske.

Drugovići su dobili gradsku vodu. Mještani ovog kraja godinama su se snalazili da dopreme vodu za svakodnevne potrebe. Sada im je svakodnevica znatno olakšana.

"Bilo je patnje, ali se izdržalo, tako da sam zadovoljan. Puno znači ovaj vodovod, naročito omladini, koja ima puno stoke,. Treba navodnjavati i bašte", istakao je Slobodan Tešanović iz Drugovića. 

Domaćinstvo Slobodana Tešanovića jedno je od 26 koja su se do sada priključila na mrežu. Narednih dana, biće priključeni i ostali.

"To je najbezvodniji dio između dva sistema, Kriškovci i Drugovići. Sada smo ovim ljudima omogućili da dobiju pitku vodu. Imali su oni do sada neke cjevovode, ali to je bilo neispravno, nije moglo da namiri njihove potrebe", rekao je Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

Ovaj vodovod izgrađen je u okviru projekta "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske", koji realizuje Vlada u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave. Urađeni su i sistemi na Trišića brdu, Verića brdu i Crnića glavici, kao i bušotine u Aleksandrovcu i Maglajanima, kako bi se obezbijedile dovoljne količine vode za župski sistem.