latinica  ћирилица
11/08/2018 |  13:23 ⇒ 15:25 | Autor: SRNA

Tegeltija: Pravosuđe radi pod pritiskom i u teškim uslovima

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je danas Srni da dobijena prijeteća poruka, koja svojim sadržajem upućuje na to da iza nje stoje određeni radikalni islamistički krugovi, pokazuje pod kavim teškim uslovima i pritiskom radi pravosuđe u BiH.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Nepoznato lice uputilo je juče prijeteće SMS poruke nosiocima najviših funkcija pravosudnih institucija BiH.

"Prijetnje nosiocima pravosudnih funkcija sigurno su i rezultat atmosfere pritisaka i osporavanja od određenih političkih faktora koji ne mogu da se pomire sa činjenicom da nemaju kontrolu nad pravosuđem i uticaj na njega", istakao je Tegeltija.

On je rekao da upravo te osobe i politički faktori, koji vrše pritisak na pravosuđe, jer ne mogu da ga kontrolišu, pokušavaju osporavati rad nosilaca pravosudnih organa na svakom mogućem mjestu i na svaki mogući način.

"To, sasvim sigurno, daje krila svima onima koji bi da se obračunaju sa pravosuđem iz raznih razloga, koristeći pri tome i metode prijetnji i zastrašivanja", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da, bez obzira na prijetnje, oni nastavljaju da rade svoj posao profesionalno, nezavisno i u skladu sa zakonom.

Prijeteće poruke juče su, osim Tegeltije, dobili i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, potpredsjednik VSTS BiH Ružica Јukić, potpredsjednik VSTS-a Јadranka Lokmić Misirača, te tužilac ovog tužilaštva Dijana Kajmaković i sudija Suda BiH Hasiji Mašović.