latinica  ћирилица
11/08/2018 |  11:06 | Autor: SRNA

Novosti: Tražili glas Srbije nakon pokušaja nametanja rezolucije o Srebrenici

Velika Britanija je bez pardona tražila od vlasti u Beogradu da podrži njenog kandidata za sudiju Međunarodnog suda pravde u Hagu iako je u UN, koje su osnivač tog suda, pokušala da progura rezoluciju o Srebrenici kojom je čitav srpski narod žigosan kao genocidan, saznaju "Večernje novosti".
SB UN - Foto: RTRS
SB UNFoto: RTRS

List navodi da taj besprizoran potez Londona dobija još više na težini ako se zna da su upravo Britanci na Ist Riveru nedavno sa dnevnog reda Savjeta bezbjednosti izbacili Kosovo i Metohiju.

Prilikom izbora novih arbitara, koji su stupili na dužnost 6. februara, Generalna skupština UN je u prvom krugu izabrala četvoro, a veliki dvoboj vodio se oko petog između Britanca Kristofera Grinvuda i Indijca Dalvira Badarija.

Na kraju, kada je bilo očito da kandidat Nju Delhija ima potrebnu većinu i u Savjetu bezbjednosti i među delegatima u Generalnoj skupštini UN, London je odlučio da povuče svog kandidata, pa Međunarodni sud pravde prvi put u svojoj istoriji među 15 sudija nema sudiju iz Velike Britanije.

"Večernje" konstatuju da je možda i taj fijasko opredijelio London da početkom ovog mjeseca, kada je Britanija preuzela predsjedavanje u "svjetskoj vladi", progura svoju namjeru da se redovan izvještaj generalnog sekretara UN o stanju na Kosmetu ne stavi na avgustovski dnevni red, iako im je iz Beograda predočeno da će taj akt tretirati kao antisrpski.