latinica  ћирилица
10/08/2018 |  18:17 | Autor: SRNA

RHMZ RS: Neće biti ekstremnih vrućina do kraja avgusta

U Republici Srpskoj do kraja avgusta ne bi trebalo da bude novih toplotnih talasa, poput ovog koji će trajati do večeras, rekao je meteorolog RHMZ RS Igor Kovačić.
Vrućine - Foto: ilustracija
VrućineFoto: ilustracija

Kovačić je naveo da ovaj talas nije bio izražen sa ekstremnim temperaturama, koje podrazumijevaju 40 i više stepeni Celzijusovih.

"Dugoročne prognoze govore da neće biti takvih ekstremnih talasa, ali da će biti periodično toplotnih. Sljedeći očekujemo 21. i 22. avgusta i nešto pred kraj mjeseca", naveo je Kovačić.

On je rekao da je petak donio nestabilnosti na istoku, a u večernjim časovima očekuju se i na zapadu, koje će donijeti osvježenje.

"Sutra u toku dana nestabilnosti su moguće najprije u centralnom pojasu, potom na istoku, gdje se očekuje i jači razvoj oblaka uz pljuskove sa grmljavinom i lokalne nepogode sa obilnijim padavinama", najavio je Kovačić.

Prema njegovim riječima, doći će do pada temperature, te će na zapadu biti do 28 stepeni, na istoku do 33, a na jugu do 35 stepeni Celzijusovih.

On je rekao da nedjelja donosi smirivanje vremenskih prilika, ujutro će biti promjenljivo oblačno, a tokom dana pretežno sunčano i ponovo toplije vrijeme, sa jutarnjim temperaturama vazduha od 13 do 18, na jugu do 23 stepena, a najviša dnevna temperatura biće od 29 do 34, na jugu oko 36 stepeni Celzijusovih.

"U ponedjeljak, 13. avgusta, biće pretežno sunčano i veoma toplo. Popodne na jugoistoku moguć je razvoj oblaka koji će samo ponegdje u brdsko-planinskim predjelima donijeti kratkotrajne pljuskove. Najviša dnevna temperatura vazduha kretaće se od 31 do 36, u višim predjelima od 27 stepeni Celzijusovih", naveo je Kovačić.

Prema njegovim riječima, u utorak, 14. avgusta, ujutro biće sunčano i prijatno, osim na sjeveru gdje će biti promjenljivije sa periodičnim pljusakovima, a u popodnevnim časovima moguće su jače nestabilnosti koje će najaviti novu promjenu vremena i pristizanje svježijeg vazduha.

Novo osvjženje u srijedu će donijeti pljuskove sa grmljavinom, a ponegdje i lokalne nepogode i blagi pad temperature - između 28 i 33 stepena.

"Četvrtak i petak donose nešto stabilnije vrijeme uz rjeđe nestabilnosti. Maksimalna temperatura biće od 26 i 32, a u petak između 28 i 33 stepena Celzijusova", rekao je Kovačić.

On je naveo da subota i nedjelja donose pravo ljetno vrijeme i najvjerovatnije izostanak nestabinosti, uz temperature između 30 i 35 stepeni Celzijusovih.