latinica  ћирилица
10/08/2018 |  17:33 | Autor: SRNA

Martin: Brisel želi dogovor o trajnom održivom rješenju za Kosovo

Evropska unija želi da Priština i Beograd postignu dogovor o trajnom rješenju za Kosovo, koje treba da bude moguće, održivo, realistično i u skladu sa međunarodnim pravom, rekao je u Briselu portparol Evropske komisije Karlos Martin.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

"Trajno rješenje znači moguća, održiva i realistična solucija u skladu sa međunarodnim pravom, a strane u dijalogu treba da definišu zajednički stav o uzajamnoj saglasnosti", naveo je Martin, komentarišući ideje o razgraničenju.

On je naglasio da dijalog uz posredovanje EU ima za cilj da pomogne u pronalaženju rješenja, kao i da pomogne stranama u napretku na putu ka EU i unapređenju života građana, prenijeli su beogradski mediji.

Martin je podsjetio da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik /samoproglašenog/ Kosova Hašim Tači, u okviru dijaloga pod posredovanjem visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, 24. juna imali intenzivnu i produktivnu diskusiju o okvirima o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, te se saglasili da intenziviraju rad narednih sedmica.

Martin je napomenuo da su se Vučić i Tači sastali 18. jula da bi razmotrili ostvareni napredak i dogovorili da se početkom septembra ponovo sastanu.