latinica  ћирилица
10/08/2018 |  15:44 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Bihać "sjedi na buretu baruta"; u USK 4.500 migranata bez ikakvih dokumenata

Od početka godine registrovano je 10.438 ilegalnih migranata na teritoriji BiH, polovina je već napustila zemlju. Najveća koncentracija je u Unsko-sanskom kantonu gdje trenutno boravi oko 4.500 stranih lica bez ikakvih dokumenata-kaže za našu TV Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima u BiH. Ujić je potvrdio da je bh vlast odlučna da pravi prihvatni centar za migrante u Unsko-sanskom kantonu u selu Lipe. Izbjegli Srbi iz tog mjesta strahuju od promjene demografske strukture.

Situacija sa migrantima u Bihaću je kao “da sjedite na buretu baruta“ - zavapio je gradonačelnik Šuhret Fazlić. U grad svakodnevno stiže 50 novih lica afroazijskog porijekla. Građani su uznemireni, a bh. institucije nevješto fingiraju da se se uspješno nose sa migrantskom krizom.

"Migranri se trenutno nalaze na lokaciji koju je grad obezbijedio kada ih je bilo 150. Niko nije znao da će ih biti 3.000. Na zimu će biti u teškoj situaciji jer će građani biti pod većim pritiskom nego sada. Naselja uz granicu trpe jer svaku noć pmigranti okušavaju da pređu granicu. Svaki dan je sve teže", kaže Fazlić.

Migranti najčešće prelaze granicu na Drini, na potezu od Јanje do Banje Koviljače. Potom traže azil u BiH kako bi dobili na vremenu da se ilegalno prebace u Hrvatsku tj. EU. Vraćanje migranata, po osnovu readmisije, u zemlju odakle su došli je “mrtvo“ slovo na papiru pa prijeti realna opasnost da hiljade Pakistanaca, Avganistanaca, Sirijaca, Iranaca i drugih ostane “zaglavljeno“ u BiH.

"Trenutno je u BiH blizu 5.000 ilegalnih migranata. Nikome od njih nije odobren azil. Ne smije se dozvoliti da do zime u BiH dođe 15.000 i da ih ne izađu jer bi imali humanitarnu katastrofu", ističe Sloboda Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima u BiH.

Pokazalo se da je granicu nemoguće zatvoriti i zapriječiti ilegalne prelaske. Јedino što je bh. vlast uradila jeste najava gradnje prihvatnog centra za migrante. I to u napuštenom srpskom selu Lipa između Bosanskog Petrovca i Bihaća. Protjerani Srbi iz ovog mjesta su razočarani jer nikada nisu dobili podršku za povratak, a sada im bh. zvaničnici dovode nove komšije, druge kulture i načina života.

"Mektić ih može voditi u svoj Prnjavor, ovdje ih dovesti neće. Zašto ih dovodi ovdje i koja je to politika da ih naseli u srpske krajeve", pita se Boško Romić, bivši mještnin sela Lipa.

Takođe bivši mještanin Lipe, Mare Zorić, kaže da je to je sigurno plan da se izbriše i posljednje srpsko ime sa ovih prostora. To je, dodaje, bio plan i prije posljednjeg rata.

Da je izgradnja migranstkog centra u Lipama gotovo stvar, potvrđuje vijest iz Evropske komisije koja je obezbijedila šest miliona evra pomoći BiH za upravljanje migranstkim tokovima.

Osim za osnaživanje kontrole i nadzora granice, unapređenje kapaciteta identifikacije, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu -sredstva će biti iskorišćena za obezbjeđenje smještaja i osnovne usluge za izbjeglice, azilante i migrante.