latinica  ћирилица
10/08/2018 |  15:38 | Autor: SRNA

Zaharova: Beograd i Moskva moraju se suočiti sa lažnim vijestima

Srbija i Rusija moraju se suočiti sa lažnim vijestima i pritiskom, a posebno Srbija zbog problema sa Kosovom i Metohijom, rekla je danas u Beogradu portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

Zaharova je istakla da je možda najveća "informaciona prevara" bila izjava bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame o održanom referendumu na Kosovu, prenosi "Sputnjik".

Nakon sastanka sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenadom Popovićem, ona je ukazala na to da se Rusija često suočava sa velikim napadima u vezi s tim da su ruski hakeri upali u nečiji sistem i izvršili uticaj, ali je istakla da je stvarnost drugačija.

Zaharova je naglasila da u Rusiji na državnom nivou postoji najstriktnija zabrana zločina u sajber-svijetu.

"Rusija je najaktivnija na međunarodnom nivou i u međunarodnim organizacijama u promovisanju koraka protiv upadanja u sajber-sferu, a ima i nekoliko velikih kompanija koje rade na tome, ne samo u Rusiji, već i u pojedinim dijelovima Evrope. Te kompanije su postigle dobre rezultate i, ako je Srbija zainteresovana, a vjerujem da jeste, one su spremne za saradnju", rekla je Zaharova.

Ona je dodala da je sa Popovićem razgovarala i o ruskom istraživačkom centru Dječji kamp "Artek" na Krimu koji je, kako je objasnila, poseban prosvjetni program za djecu gdje uče o sajber-sferi, ali je i kombinacija odmora, studija i humanitarne aktivnosti.

"Povezivanje srpske omladine sa omladinom iz Dječjeg kampa `Artek` bio bi jedan lijep način povezivanja i proučavanja djelatnosti u sajber-sferi", rekla je Zaharova.