latinica  ћирилица
10/08/2018 |  15:34 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

U Modriči otvoren Dom za stara lica "Zenit"

U Modriči je danas otvoren Dom za stara lica "Zenit", kapaciteta 65 korisnika, koje će opsluživati 14 lica sa prostora ove opštine.
Modriča - Dom za stara lica - Foto: SRNA
Modriča - Dom za stara licaFoto: SRNA

Otvaranju je prisustvovala pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u resoru za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu Branka Sladojević, koja je napomenula da je ovo svijetli primjer kakve uslove privatne ustanove ovog tipa treba da pružaju korisnicima.

"Novootvoreni dom u Modriči ispunjava sve prostorne uslove, ima potrebnu opremu i može poslužiti kao primjer i drugim privatnim ustanovama u Srpskoj", rekla je novinarima Sladojevićeva.

Sladojevićeva je navela da u Republici Srpskoj postoje četiri doma za starija lica koja su u vlasništvu Republike, što nije dovoljno, i zbog čega je Zakonom o socijalnoj zaštiti predviđena mogućnost da ovakve ustanove mogu osnovati pravna, kao i privatna lica.

Ona je napomenula da, uključujući novootvoreni dom, u Srpskoj ima 40 domova za smještaj starih lica koji su ispunili uslove predviđene Pravilnikom za smještaj ovih lica.

Načelnik Modriče Mladen Krekić rekao je da je dragocjeno sve što se izgradi, što može služiti građanima opštine i pružiti priliku za zapošljavanje novih radnika.

"Pored dva postojeća doma za stara lica, Modriča danas dobija i treći savremeni objekat kojim će se povećati kapacitet i poboljšati uslovi boravka lica treće životne dobi", rekao je Krekić.

Vlasnik novootvorenog doma Čedo Kondić napomenuo je da će u ovoj ustanovi, za početak, biti zaposleno 14 radnika.

"Objekat je kapaciteta 65 korisnika koje će opsluživati 14 lica sa prostora ove opštine. Ukupna površina objekta je 1.200 metara kvadratnih i izgrađen je i opremljen po važećim normativima u Republici Srpskoj", rekao je Kondić.

On je istakao da objekat ima ukupno 33 sobe, od čega 11 jendokrevetnih, 19 dvokrevetnih, tri trokrevetne i tri apartmana sa pratećim prostorijama za dnevni boravak, radno-okupcionu terapiju, kao i dvorište površine 3.000 metara kvadratnih.

Kondić je rekao da postoji veliki broj zainteresovanih za smještaj u ovaj dom, koji će prve stanare primiti krajem avgusta ili početkom septembra. /