latinica  ћирилица
10/08/2018 |  13:08 ⇒ 13:08 | Autor: SRNA

Kojić: Odbaciti izvještaj i formirati novu međunarodnu komisiju za Srebrenicu

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ističe da je bitno odbaciti izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, koji čak ne poznaje stradanje 2.600 Srba u srednjem Podrinju, i formirati novu međunarodnu komisiju za Srebrenicu koja će obuhvatiti sve događaje od 1992. do 1995. godine.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"Veoma je važno da Narodna skupština Republike Srpske na sjednici 14. avgusta razmatra izvještaj Komisije za Srebrenicu i da budu doneseni zaključci o odbacivanju tog izvještaja", rekao je Kojić Srni.

On navodi da za neke posljedice postoje uzroci, i da je to ono što je bitno, jer se uporno pokušava izbjeći stradanje Srba, a kojima se pripisuje i ono što se nije desilo.

Komentarišući to što je portal "Slobodna Bosna" objavio dio spisak od 22.000 Srba koji se dovode u vezi sa ratnim zločinima u Srebrenici, Kojić ističe da je to očigledno nastavak hajke iz Federacije BiH na srpski narod.

"Objavljivanjem imena stavljaju se mete konkretno na te ljude, njihove porodice i sije strah među svim Srbima koji su u sastavu Vojske Republike Srpske bili na bilo kojem drugom području. Јavno objavljivanje imena i prezimena ljudi, stavljanje etikete da oni imaju veze sa nekakvim događajima - izvan je svakog domena prava i pravne norme", ukazuje Kojić.

Prema njegovim riječima, to najbolje odslikava izvještaj o Srebrenici, koji je donesen pod pritiskom međunarodne zajednice iz 2004. godine, i spisak radne grupe toliko štetan za Republiku Srpsku i srpski narod.

On je rekao da se na spisku te radne grupe nalaze i imena lica koja su čak i pred pravosuđem BiH pravosnažno oslobođena za događaje u Srebrenici.

"Ovo najbolje pokazuje kolika je validnost i važnost tog izvještaja i radne grupe. Nema pravo niko da kaže da je neko ratni zločinac jer je bio formacijski raspoređen u bilo kojoj jedinici Vojske Republike Srpske", kaže Kojić.

On naglašava da iz FBiH žele nametnuti kolektivnu odgovornost za sve koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske i da kompletan srpski narod i Republika Srpska budu dovedeni u vezu sa događajima u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka.

Na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Narodna skupština Republike Srpske će 14. avgusta razmatrati izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, koja je utvrdila da je od 10. do 19. jula 1995. godine na području Srebrenice nestao 7.801 Bošnjak.

Komisiju je formirala Vlada Republike Srpske, na osnovu naloga Doma za ljudska prava.