latinica  ћирилица
09/08/2018 |  16:41 ⇒ 18:29 | Autor: RTRS

Trebinje: Rješenje za Pravoslavni duhovni centar u Mrkonjićima

U Trebinju je predstavljeno najbolje arhitektonsko rješenje za Pravoslavni duhovni centar u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog. Vlada Srbije donirala je 400.000 evra, za gradnju ovog jedinstvenog kompleksa, koja će početi na proljeće naredne godine.

Mrkonjići su mjesto hodočašća i posebne važnosti ne samo za Hercegovce, nego i za sve pravoslavne vjernike. Mještani nemaju primjedbi na odabrano idejno rješnje, svesrdno i složno podržaće gradnju.

"Ovo nam je veliko i značajno, ne samo nama u Popovo-poljskoj vali, nego i svim pravoslavnima gdje god da su", kaže mještanin Rade Bošković.

Idejno rješenje, djelo je tima projektanske firme "Kontura" iz Trebinja. Predviđa se gradnja na oko 800 kvadratnih metara i povezivanje tri glavna lokaliteta u selu - crkve, koja je podignuta na temeljima svetiteljeve rodne kuće, stare škole i groblja gdje je sahranjena majka Sv. Vasilija.

"Nadam se da ćemo svi istrajati na ovom putu, da što skorije i na dostojan način gradimo ovo mjesto i prenesemo našim nasljednicima, te da se radujemo svakom odlasku u Mrkonjiće", ističe projektant "Kontura" Trebinje Vladimir Samardžić.

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 1,6 miliona maraka. Vlada Srbije već je uplatila 400.000 evra, a iz gradske uprave uvjeravaju da je i ostatak novca obezbijeđen.

"Hvala donatorima, već se javljaju da doniraju nedostajuću konstrukciju, imamo dvojicu novih donatora spremnih da finansiraju ovo do kraja", rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Radoslav Ilić, šef Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Srbije, naglašava da je od početka godine uloženo 10 miliona evra u različite infrastrukturne projekte u Srpskoj i da će se tako i nastaviti.

Nadležni u upravi očekuju da izvođač radova bude izabran do kraja godine, a da do narednog proljeća počne izgradnja, koja će, zbog kompleksnosti posla trajati dvije-tri godine.