latinica  ћирилица
09/08/2018 |  13:01 ⇒ 13:15 | Autor: SRNA

Srbija: Prodaje se PKB, početna cijena 104,5 miliona evra

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je tender za prodaju imovine nekadašnjeg giganta Poljoprivrednog kombinata "Beograd", sa početnom cijenom od 104,5 miliona evra.
PKB (foto: grockainfo.com) -
PKB (foto: grockainfo.com)

Rok za prijavu ističe 10. septembra, a pravo učešća imaju pravna lica koja se pretežno bave poljoprivredom i trgovinom poljoprivrednih proizvoda.

Јoš jedan uslov je da su zainteresovani kupci samostalno ili na konsolidovanom nivou ostvarili prihod od najmanje 400 miliona evra u posljednjoj poslovnoj godini.

Na tenderu je dozvoljeno učešće i konzorcijumima, koji imaju najmanje 51 odsto učešća.

Prodaje se ne samo imovina PKB-a već i zavisnih društava "Ekolaba", Instituta PKB "Agroekonomik" i Veterinarske stanice PKB.

Predviđena je prodaja 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinskih objekata koji se koriste u poslovne svrhe, opreme, zaliha rezervnih dijelova i stada.

Procijenjena vrijednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udjela od 29 odsto kapitala "Ekolaba" u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB "Agroekonomik" 431.300 evra.

Procijenjena vrijednost stada je 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cijenu.

Cijena stada biće utvrđena prema propisu neposredno prije uvođenja kupca u posjed i iznosiće 100 odsto procijenjene vrijednosti stada na dan popisa.

Oglas sa javnim pozivom za podnošenje ponuda za prodaju imovine PKB-a objavljen je u dnevnom listu "Politika".