latinica  ћирилица
09/08/2018 |  12:07 ⇒ 12:18 | Autor: SRNA

Puzigaća: Nećemo odustati od tužbi protiv Hrvatske u Strazburu

Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH neće odustati od namjere da tužbama protiv Hrvatske traži pravdu u Strazburu, rekao je predsjednik ovog Udruženja Nikola Puzigaća.
Nikola Puzigaća -
Nikola Puzigaća

"Izbjegli Srbi iz Hrvatske dvije decenije nakon rata i dalje su poniženi i diskriminisani u ostvarivanju svojih stečenih radnih, penzionih, stanarskih i drugih prava koja su prije rata imali u Hrvatskoj, ali, s druge strane, institucije BiH i Hrvatske ne čine ništa konkretno da u bilateralnim odnosima konačno riješe ova pitanja", rekao je Puzigaća Srni.

Puzigaća je naveo da u prostorije Udruženja svakodnevno dalaze ljudi iz svih mjesta Republike Srpske, tražeći pomoć u ostvarivanju njihovih prava jer su u Hrvatskoj bespravno izgubili stanarska, radna penziona i imovinska prava.

On je podsjetio da je Udruženje pripremilo 50 tužbi protiv Hrvatske Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog nemogućnosti ostvarivanja stečenih prava Srba u Hrvatskoj, ali Udruženje trenutno nema finansijskih sredstava za njihovo slanje u Strazbur.

Puzigaća je apelovao na nadležne institucije u Republici Srpskoj i ljude dobre volje da pomognu rad Udruženja koje je trenutno u teškoj finansijskoj situaciji i funkcioniše, zahvaljujući skromnoj pomoći članstva.

On kaže da je Udruženje ranije podnijelo na desetine tužbi Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv Hrvatske na koje nije bilo odgovora.