latinica  ћирилица
08/08/2018 |  13:57 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Crnogorskim poslanicima nije sporno prisustvo oficira u Kninu

Demokratski front saopštio je da nije uspio da prikupi 27 potpisa poslanika, koliko je bilo neophodno da bi bila zakazana vanredna sjednica Skupštine Crne Gore povodom prisustva crnogorskog vojno-diplomatskog predstavnika na obilježavanju operacije "Oluja" u Hrvatskoj.

Rok za predaju inicijative za održavanje vanredne sjednice Skupštine istekao je danas u 12.00 časova, a iz DF-a su zahvalili poslanicima koji su podržali njihovu inicijativu.

"Podršku za inicijativu, kojom bi se osudio sramni čin Vlade i pokrenulo pitanje odgovornosti vrha vlasti, nismo dobili od stranaka Ranka Krivokapića, Alekse Bečića, Dritana Abazovića i Miodraga Lekića", saopšteno je iz DF-a.

Iz DF-a navode da pojedine stranke "čak nisu našle za shodno da ispoštuju građane i objasne zbog čega je za njih neprihvatljiva ta inicijativa".

"Nismo tražili da partije koje su u bojkotu učestvuju u zasjedanju, već samo da stave potpis na inicijativu i tako omoguće da cijela javnost čuje raspravu o problemu koji će definitivno određivati buduće političke odnose i sudbinu Crne Gore. O njihovom ponašanju neka sude građani", navedeno je u saopštenju.

Iz DF-a su poručili da će svakako pronaći način da ovo pitanje aktuelizuju na prvom narednom zasjedanju parlamenta.

"Ne želimo da dozvolimo, zbog svojih predaka i potomaka, da zbog izdaje vrha vlasti ostane sramota na licu Crne Gore", navodi se u saopštenju DF-a.

Demokratski front je inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore pokrenuo da bi parlament osudio odluku crnogorske Vlade da učestvuje u proslavi vojno-policijske akcije "Oluja" u Hrvatskoj i javno se izvinio svim žrtvama pogroma i etničkog čišćenja nedužnog srpskog naroda iz nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali. Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.