latinica  ћирилица
07/08/2018 |  11:53 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Prijedorski voćari još zbrajaju štete od nezapamćenog olujnog nevremena

Prijedorski voćari još zbrajaju štete od nezapamćenog olujnog nevremena, praćenog gradom, koji je krajem jula, pogodio Prijedor i sela pod Kozarom.

U prijedorskoj Gradskoj upravi formirane su komisije za popis šteta, pričinjenih na voćnjacima, usjevima i baštama, ali i na stambenim, pomoćnim i infrastrukturnim objektima. Međutim, zbog obima posla, popis štete, koja je posebno velika u voćnjacima, teče sporo.

U voćnjacima pod Kozarom još ne mogu da vjeruju da je posljednji led "sa zemljom sravnio" rodne voćnjake. Neki su stradali skoro u potpunosti. Višednevne kiše, nakon kobnog leda, nisu išle u prilog, pa je ono što je ostalo, preuzela trulež.

"Nismo se nadali baš da će kiša odmah da pada iz dana u dan ,nekoliko puta. Što se tiče finansijskog stanja šetata na šljivi i na jabuci oko 45.000 maraka", navodi Dragomir Vujković, voćar iz sela Babići.

Pravo stanje, biće poznato nakon berbe preostalih plodova. Međutim, sasvim je sigurno da su voćnjaci pretrpjeli najveću štetu.

"Očekujemo komisiju da popiše stanje, štetu. Nisam ništa dirao, opalo voće truli u voćnjaku. Vjerujte mi da mi je sada vrlo teško ući u voćnjak. Sigurno je nekih 90 odsto šteta", kaže Vujković.

Mladen Marijanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedora ističe da ih mnogo znači bilo kakav vid pomoći.

"Nadamo se da će pomoć otići u prave ruke, jer dosta naših proizvođača živi samo od proizvodnje voća", rekao je Marijanović.

Prijedorska Gradska uprava formirala je dvije komisije, za popis štete u oblasti poljoprivrede, ali i na objektima i infrastrukturi. Međutim, zbog obima posla, popis teče sporo.

"Moraćemo nešto napraviti, proširiti komisiju i vidjeti da se taj dio posla u poljoprivredboj proizvodnji obavimo u što kraćem vremenu koji će potrajati bar mjesec, mjesec i po dana", navodi Tatjana Marić, šef Odsjeka za poljoprivredu grada Prijedora.

Iz kabineta predsjednika Srpske saopšteno je da će za sanaciju šteta od leda u Prijedoru, biti obezbjeđena dva miliona maraka.

"Ova dva miliona su namijenjena samo za štete na domaćinstvima i privrednim objektima u domaćinstvima, a naknadno će biti izjašnjavanje oko štete u poljoprivredi, jer mnogo više štete imamo za štete u poljoprivredi, posebno u voćnjacima, nego za objekte", kaže Milenko Đajić, gradonačelnik Prijedora.

Nakon popisa šteta u oblasti poljoprivrede, dokumentacija će biti dostavljena resornom ministarstvu, kako bi se utvrdila dalja procedura u cilju pomoći poljoprivrednicima. Na ovaj odgovor, voćari čekaju s nestrpljenjem.