latinica  ћирилица
06/08/2018 |  08:05 ⇒ 08:37 | Autor: RTRS

Trebinje: Počinje Filmski festival

Na šestom Festivalu mediteranskog filma, koji danas počinje u Trebinju, biće prikazano 26 filmova iz 12 zemalja.
6. Filmski festival Trebinje (foto: facebook.com/TrebinjeFilmFestival) -
6. Filmski festival Trebinje (foto: facebook.com/TrebinjeFilmFestival)

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević rekao je da će nagradu "Zlatni platan" za izuzetan doprinos evropskoj i mediteranskoj kinematografiji ove godine dobiti glumci Svetlana Bojković i Meto Јovanovski.

"Zlatni platan" će posthumno biti dodijeljen i glumcu Nebojši Glogovcu, a u okviru pratećeg programa u srijedu, 8. avgusta, u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba "Vječni Nebojša".

"Na ovogodišnjem festivalu imamo rekordan broj filmova iz oblasti mediteranskog, evropskog i novog srpskog filma, kao i sa tematikom `Hercegovina na filmu` i `Omaž laureatima`. Svi će premijerno biti prikazani u Trebinju", rekao je Milojević.

Sve projekcije su na ljetnoj sceni trebinjskog Doma mladih, a biće prikazani filmovi iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Grčke, Ukrajine, Francuske, Izraela i drugih zemalja.

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda i trebinjski Dom mladih, u saradnji sa Mediteran kulturnim centrom iz Trebinja i Alpe Adria kulturnom mrežom iz Beča.

Pokrovitelj Festivala je grad Trebinje, a ovu manifestaciju je podržala Uprava za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.