latinica  ћирилица
18/07/2018 |  14:30 | Autor: SRNA

Srebrenica: Nakon rekonstrukcije bivša pivnica će postati centar za mlade

Opština Srebrenica je za kupovinu bivše srebreničke pivnice, koja će nakon generalne rekonstrukcije započete danas biti savremeni multifunkcionalni centar za omladinske aktivnosti, izdvojila 180.000 KM, a još 20.000 KM obezbijedila je organizacija "Port agora" iz holandskog grada Tilburga.
Srebrenica - obnova - Foto: SRNA
Srebrenica - obnovaFoto: SRNA

Grupa volontera Međunarodnog foruma solidarnosti "Emaus" danas je započela radove na uklanjanju oštećenog maltera i izbacivanju drugih suvišnih materijala i predmeta iz pivnice.

Opština je, nakon kupovine, zgradu ustupila lokalnom Udruženju "Srebrenica vejv" na korišćenje.

Ovo udruženje se obavezalo i obezbijedilo sponzora iz Holandije da nakon čišćenja pristupi sanaciji i rekonstrukciji, odnosno adaptaciji objekta za otvaranje socio-kulturnog i biznis centra za mlade iz ove opštine.

U tom prostoru će biti organizovane edukativne aktivnosti, kulturni sadržaji, likovne radionice, književne večeri i promocije, debate i tribine te filmske predstave.

Prema predračunu, za obnovu, uređenje i opremanje ovog centra potrebno je oko 600.000 KM.

Predstavnik udruženja "Srebrenica vejv" Muamer Ćivić rekao je novinarima da će radovi biti izvođeni etapno u naredne tri godine i da će njihova dinamika zavisiti od priliva sredstava.

Ćivić je rekao da je nakon čišćenja i uklanjanja otpada iz objekta cilj da se što prije uredi prostor za vježbanje muzičara i svlačionica i da se rekonstruiše krov zgrade kako bi bila zaustavljena dalja devastacija jer postojeći krov prokišnjava.