latinica  ћирилица
18/07/2018 |  13:55 | Autor: SRNA

Fronteks će patrolirati granicama Crne Gore

Sporazum između EU i Crne Gore o raspoređivanju pripadnika Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu na crnogorskim granicama veoma je važan korak i u najboljem je interesu zemalja zapadnog Balkana i EU, rekao je komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos.
Obilježavanje granice Crne Gore (foto:.rtcg.me) -
Obilježavanje granice Crne Gore (foto:.rtcg.me)

Prema njegovim riječima, kada sporazum između EU i Crne Gore, koji je na tehničkom nivou postignut 5. jula, bude formalno zaključen, pripadnici Fronteksa koji su raspoređeni na crnogorskim granicama imaće pravo da vrše provjere na svim prelazima zajedno sa pripadnicima crnogorske granične policije.

Avramopulos je naglasio da taj sporazum ima značajnu dodatnu vrijednost u jačanju upravljanja granicama, te borbi protiv neleganih migracija i krijumčarenja migranata u ovom regionu.

"On ima posebnu težinu u trenutnom kontekstu kada se bilježi povećanje broja nelegalnih ulazaka i graničnih prelaza duž obalne rute koja vodi kroz zapadni Balkan, te kao takav predstavlja važan instrument za zaustavljanje nelegalnih kretanja", naveo je Avramopulos u autorskom tekstu, koji prenosi Radio-televizija Crne Gore.

On je istakao da su trenutni migracioni i bezbjednosni izazovi pokazali da se mogu rješavati samo zajedničkim i prekograničnim pristupom, a da je zapadni Balkan bio i ostao najvažniji partner u ovom poduhvatu.

"Sa druge strane, evropski put se još jednom pokazao kao jedina održiva sudbina za zemlje zapadnog Balkana - što je dodatno osnaženo Strategijom EU za zapadni Balkan i vjerodostojnom perspektivom proširenja", naveo je Avramopulos.

Evropski komesar za migracije istakao je da će intenzivirana saradnja u oblasti migracija, mobilnosti, upravljanja granicama, kao i u oblastima borbe protiv terorizma i borbe protiv organizovanog kriminala predstavljati suštinske parametre partnerstva koje je mnogo šire i dublje.

"Građani u Podgorici, u Beču ili Briselu žele isto: sigurnu, prosperitetnu, slobodnu i mobilnu Evropu", zaključio je Avramopulos.