latinica  ћирилица
18/07/2018 |  13:25 ⇒ 19/07/2018 | 08:10 | Autor: SRNA

Nema novca za policajce MUP-a Republike Srpske

Iako su postojala obećanja Međunarodne organizacije za migracije o finansiranju troškova za smještaj i ishranu 60 pripadnika MUP-a Republike Srpske koji su na ispomoći pripadnicima Granične policije BiH, sredstva još nisu obezbijeđena, pa je neophodno da IOM odmah provjeri mogućnost za finansiranje ovih policajaca s Evropskom agencijom za upravljanje spoljnim granicama, navedeno je u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH koja je u posjedu Srne.
Policija Srpske (Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija) -
Policija Srpske (Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija)

"Granična policija je razgovarala sa predstavnicima MUP-a Srpske o angažmanu dodatnih 30 policajaca na lokacijama Zvornik i Јanja da bi se zaštitila granica od nezakonitog ulaska migranata na teritoriju BiH, s obzirom na to da je trenutno na tom području značajan broj pokušaja ilegalnog prelaska granice. Pokrenute su aktivnosti na angažovanju dodatnih 15 policajaca MUP-a Srpske", piše u informaciji.

Angažman će zavisiti od mogućnosti obezbjeđenja dodatnih sredstava posredstvom IOM-a za smještaj i ishranu tih 15, kao i 60 policajaca MUP-a Republike Srpske koji su već angažovani, istaknuto je u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH o stanju u oblasti migracija koja će biti razmatrana na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH.

U tekstu piše i da je, na osnovu sporazuma Granične policije i MUP-a Srpske, tih 60 policajaca MUP-a Republike Srpske angažovano na lokacijama Trebinje, Foča i Zvornik.

Angažovano je i 15 pripadnika policije Brčko distrikta.

"U nedostatku kapaciteta Granične policije donesena je odluka o pružanju podrške, na period od 30 dana, 20 policajaca Agencije za istrage i zaštitu i 30 policajaca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u zaštiti granice od nezakonitog ulaska migranata na teritoriju BiH", piše u informaciji koju je potpisao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

U informaciji je istaknuto da su predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH informisali da je Crveni krst pri kraju raspoloživih sredstava za potrebe migranata i da će 15. jula ostati bez sredstava.

Stav Koordinacionog tijela za pitanja migracija - Operativnog štaba jeste da bi finansiranje ishrane migranata trebalo da obezbijedi UNHCR.

"Na povećani ulazak migranata u BiH uticalo je uvođenje bezviznog režima između Srbije i Irana koji se zloupotrebljava. Potrebno je s predstavnicima Srbije razgovarati o sprovođenju Sporazuma o readmisiji između BiH i Srbije, s posebnim akcentom na povratak državljana Irana u Srbiju u skladu s tim sporazumom u cilju rješavanja tog problema", naveo je Mektić u informaciji.

Mektić je istakao da je Ministarstvo bezbjednosti pripremilo prijedlog odluke o izmjenama i dopuni odluke o formiranju Koordinacionog tijela za pitanja migracija, prema kome u sastav tog tijela, kada djeluje kao Operativni štab, ulaze i predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva civilnih poslova i predstavnik Ombudsmana za ljudska prava BiH.

"Ombudsman je naveo da predstavnici te institucije, u skladu sa nadležnostima, ne mogu biti članovi Operativnog štaba, ali da mogu učestvovati u svojstvu posmatrača. Prijedlog te odluke dostavljen je na mišljenje Kancelariji za zakonodavstvo Savjeta ministara i Ministarstvu financija i trezora", piše u informaciji.

Mektić je napisao da je Koordinaciono tijelo za pitanja migracija - Operativni štab na sastanku 4. jula zaključilo da Granična policija nastavlja da aktivno radi na zaštiti granice BiH, zahvaljujući angažmanu i pomoći 140 pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, MUP-a Republike Srpske, SIPA i policije Brčko distrikta.

MUP Srpske: Ministarstvo bezbjednosti da ispoštuje obaveze

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske rečeno je da očekuju da Ministarstvo bezbjednosti ispoštuje obaveze iz nedavno potpisanog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i nadzoru granice sa Graničnom policije BiH.

Iz MUP-a Srpske su podsjetili da je taj sporazum potpisan 18. juna sa predstavnicima Granične policije BiH i da je zaključkom Operativnog štaba, ili Koordinacionog tijela za pitanja migracija u BiH, Ministarstvo bezbjednosti BiH zaduženo da snosi troškove smještaja i ishrane pripadnika ovog ministarstva, dok će dnevnice i ostale troškove obezbijediti MUP Srpske.