latinica  ћирилица
18/07/2018 |  12:15 | Autor: SRNA

Prva SDS: Zvizdić ponovo priziva aveti prošlosti

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavom da "bosanski Srbi nemaju dvije svoje države, nego da imaju jednu i da se ona zove BiH", poput sunarodnika, ratnog zločinca i poratnog kriminalca Nasera Orića, samo na drugi, perfidniji način, ponovo priziva aveti prošlosti, saopšteno je iz Prve SDS.
Prva SDS - Foto: RTRS
Prva SDSFoto: RTRS

Osuđujući ovu izjavu, iz Prve SDS navode da ovakvim izjavama Zvizdić bespotrebno raspiruje međunacionalne tenzije, umjesto da se bavi poslovima iz svoje nadležnosti za koje ga građani BiH masno plaćaju.

"Ako Srbi u Republici Srpskoj žele da Srbiju nazivaju svojom maticom ili drugom državom, što je sasvim prirodno i logično, nema tog Zvizdića koji im to može zabraniti, niti ih prisiliti da se nazivaju `bosanskim` Srbima koji govore nepostojećim bosanskim jezikom", navode iz Prve SDS.

Iz ove stranke pitaju ko Zvizdiću daje pravo da on Srbima u BiH određuje gdje i kako će se svrstati i naziva ih "bosanskim" iako se zna da je BiH složena država sastavljena od dva entiteta i da Srbi žive u jednom od njih - Republici Srpskoj, za čije su stvaranje izginule hiljade ljudi, dok su u drugom, Federaciji BiH, Srbi svedeni na nivo statističke greške.

"Da su se Srbi u Republici Srpskoj htjeli nazivati `bosanskim` ne bi se ni borili za stvaranje Republike Srpske, koja ima sva obilježja državotvornosti i autonomije, sviđalo se to Zvizdiću ili ne", poručuju iz Prve SDS.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je u ponedjeljak, 16. jula, na konferenciji za novinare u Sarajevu da "ni jedan narod u BiH nema dvije države".

"`Bosanski` Srbi imaju jednu državu koja se zove BiH. Isto važi i za Hrvate, zbog čega smatram da je saradnja institucija država snažnija od saradnje među nekim od naroda“, rekao je Zvizdić.